Pytanie o rozporke!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie o rozporke!!!
witam chce zamontowac rozporke na przod.. czy musze przy zakladaniu jej zworcic na cos uwage ??jak to sie wogole montuje zeby wszystko gralo ?? dziekuje za podpowiedzi:))
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
musisz wywiercic otwory na śruby i zabezpieczyć je zęby nie zaczęlo rdzewieć
Rozpórke przykreć koniecznie śrubami o twardosći 8.8, w przeciwnym razie poprzeciągasz gwinty przy dociąganiu śrub..zastosuj też podkładki, zarówno od góry jak i od doły...
Dobrze by tez bylo przykręcać rozpórkę gdy koła zwisają swobodnie, tj auto stoi na kobyłkach albo na podnośniku...pozdro
Rozpórke przykreć koniecznie śrubami o twardosći 8.8, w przeciwnym razie poprzeciągasz gwinty przy dociąganiu śrub..zastosuj też podkładki, zarówno od góry jak i od doły...
Dobrze by tez bylo przykręcać rozpórkę gdy koła zwisają swobodnie, tj auto stoi na kobyłkach albo na podnośniku...pozdro
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
nie, o ile podniesiesz auto tak ze dasz radę dojsć ręką żeby nałożyć nakrętkę z podkładką (od strony koła)...generalnie im krótszy Mcperson tym mniej miejsca ale da rade ...
aha Mc person nie jest tak na prawde przykręcany w golfie 2, od góry trzyma go tylko talerzyk, jest on tam tylko po to zeby kolumna nie wypadła w dół jak sie koła oderwą od ziemi albo jak sie lewaruje auto. no a dole normalnie na dwie śruby do zwrotnicy ale to nas nie obchodzi przy montażu rozpórki
miejsca na śruby najlepiej zanzacz sobie "przez" rozpórkę to wtedy bedżie idealnie i nie bedziesz musiał rozwiercać, zreszta rozwiercanie zeby dopasować jest raczej nieporządane wiec staraj sie wywiercic prosto...zeby to zrobic dobrze mozesz uderzyć w wiertło lekko żeby (wiertło chyba 8mm) tak zeby wstrzelicsie z otworem idealnie w środek otworu w rozpróce ...to pozwoli uniknąć rozwiercania otworów...
aha zmierz otwory w rozpórce i takie kup śruby...jak bedize otwór 8mm to kup śruby M8x20mm o twardosci 8.8 {to będzie najprawdopodobniej pod klucz 13mm)
nie wiem nadal jaką masz rozpórkę ...jesłi jakaś samoróbke to mozna nieco bardziej uważac zeby sie nie wieric w poduszkę amortyzatora, bo nie wiadomo jaki ktossobie obrał zapas jak ją konstruował, ale generalnei tam powinny być ze 2 cm rezerwy (od wiertłą do gumy)
to chyba wszytko pozdrawiam
zastanawiam sie jakim momentem przykręcic rozpórki i nie potrafie tego powiedzieć...w każdym razie coś pomiedzy dokręcaniem koła a świecy zapłonowej
trochę na pewno trzeba dociagńać żeby sie podkładka ułozyła ale bez rpzesady...moze ktos zna wartosć momentu?
aha Mc person nie jest tak na prawde przykręcany w golfie 2, od góry trzyma go tylko talerzyk, jest on tam tylko po to zeby kolumna nie wypadła w dół jak sie koła oderwą od ziemi albo jak sie lewaruje auto. no a dole normalnie na dwie śruby do zwrotnicy ale to nas nie obchodzi przy montażu rozpórki
miejsca na śruby najlepiej zanzacz sobie "przez" rozpórkę to wtedy bedżie idealnie i nie bedziesz musiał rozwiercać, zreszta rozwiercanie zeby dopasować jest raczej nieporządane wiec staraj sie wywiercic prosto...zeby to zrobic dobrze mozesz uderzyć w wiertło lekko żeby (wiertło chyba 8mm) tak zeby wstrzelicsie z otworem idealnie w środek otworu w rozpróce ...to pozwoli uniknąć rozwiercania otworów...
aha zmierz otwory w rozpórce i takie kup śruby...jak bedize otwór 8mm to kup śruby M8x20mm o twardosci 8.8 {to będzie najprawdopodobniej pod klucz 13mm)
nie wiem nadal jaką masz rozpórkę ...jesłi jakaś samoróbke to mozna nieco bardziej uważac zeby sie nie wieric w poduszkę amortyzatora, bo nie wiadomo jaki ktossobie obrał zapas jak ją konstruował, ale generalnei tam powinny być ze 2 cm rezerwy (od wiertłą do gumy)
to chyba wszytko pozdrawiam
zastanawiam sie jakim momentem przykręcic rozpórki i nie potrafie tego powiedzieć...w każdym razie coś pomiedzy dokręcaniem koła a świecy zapłonowej
sas_gti pisze: zastanawiam sie jakim momentem przykręcic rozpórki i nie potrafie tego powiedzieć...w każdym razie coś pomiedzy dokręcaniem koła a świecy zapłonowejtrochę na pewno trzeba dociagńać żeby sie podkładka ułozyła ale bez rpzesady...moze ktos zna wartosć momentu?
hehe, świeca to max. ok. 30 Nm (aluminiowa głowica i miękki gwint), a koło to już 100-110 Nm. Trochę rozrzut.
Spróbuję - koledzy, poprawcie w razie czego, bo żadnego dyplomu z mechaniki to nie robiłem, ale parę rzeczy kluczem dynamometrzycznym przykręcałem, odkręcałem (i parę gwintów z przedobrzenia zerwałem
Moment zawsze zależy od średnicy i twardości śrub i nakrętek (i ewentualnie od skoku gintu).
Dla twardości w przedziale 8-10 (czyli śrub i nakrętek, których ogólnie powinno się używać w samochodzie, przy nich zwykłe świecące się śruby z marketu {5.3-5.8} to jak z plasteliny), zależnie od średnicy śruby:
M8 (czyli łeb i nakrętka pod klucz 13 mm) to wydaje mi się że ok. 30 Nm powinno styknąć, rzadko kręci się tą średnicę większym momentem, ja użyłbym takiego samego jak do śrub sworznia wahacza (25Nm).
M6 (klucz 10 mm) - to ok. 10-15 Nm maksimum
M10 (klucz 17 mm) - myślę, że do ok. 50 Nm max.
Podałem orientacyjne wartości, które sam przeważnie stosuję, jeżeli chodzi o śruby i nakrętki o podwyższonej twardości z nakrętką z tego samego materiału, gdyby to był np. gwintowany otwór w blasze nadwozia to co najmniej o ok. połowę mniej (blacha nie będzie miała twardości 8.8, i jest to b. krótki gwint), mniejsze momenty też jak gwint jest w aluminium, albo śruby/nakrętki są o mniejszej twardości (inaczej śruba przeżyje, ale gwint w nakrętce się zmieli, albo na odwrót, co potrafi być podstępne i niewidoczne, a zgubne w skutkach).
I nakrętki to jeśli tylko możesz dawaj samokontrujące (z wkładką teflonową), bo podkładki sprężyste to w warunkach samochodowych wyjątkowe badziewie (łamią się, albo pierwsze korodują i się wykruszają, albo mocno ściśnięte wyłażą spod nakrętki), staram się ich nie używać prawie wcale.
Ps. klucz dynamometryczny to b. dobra rzecz, zwłaszcza jak ktoś ma imadło w rękach
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!