Cieżko otworzyć szybę w drzwiach

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Cieżko otworzyć szybę w drzwiach

Post autor: mmksk » śr mar 28, 2007 08:47

W moim Golfie ciężko jest otworzyć szybę w drzwiach tzn. kręcąc dźwignią podczas otwierania okna stawia ona duży opór szczególnie rano gdy jest zimno. W południe gdy temperatura się zmienia szyba otwiera się dość łatwo. Dziwna sprawa może trzeba coś nasmarować? Kiedyś ściągałem boczek w drzwiach i wszystko wyglądało że jest ok, szyba jest dobrze przykręcona.
Co o tym myslicie?

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » śr mar 28, 2007 09:11

musisz wyregolować szybę w prowadnicach i przesmarowć w/w prowadnice

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » śr mar 28, 2007 09:38

Tzn. nalezy przesmarować zagłębienia, uszczelkę w których wsuwa i wysuwa się szyba?

Awatar użytkownika
Jerzas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jerzas » śr mar 28, 2007 10:12

mmksk pisze:Tzn. nalezy przesmarować zagłębienia, uszczelkę w których wsuwa i wysuwa się szyba?
Nie, nie. Muszisz zdjąć boczek z drzwi. Wtedt zobaczysz mechanizm podnoszenia szyby.
Szyba jest mocowana do mechanizmu w dwóch uchwytach. Opuść szybę i poluzuj szruby mocujące. Wyreguluj położenie szyby w uchwytach, dokręć i sprawdz czy dobrze działa a prowadnice, po których poruszają się uchwyty szyby, nasmaruj.

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » śr mar 28, 2007 10:37

Dzięki za pomoc, punkty dodane. Mam jeszcze jedno pytanie (szukaj nie działa) po poluźnieniu śrub prowadnicy w której jest zamontowana szyba w jaki sposób reguluje się szybę? Mam coś takiego że gdy szyba jest zamknięta to powyżej 60km słyszę szum , i gdy dosłownie 0,5 cm ją opuszczę to szum znika.

Awatar użytkownika
sati26
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sati26 » śr mar 28, 2007 11:39

Witam. Dokładnie tak jak wyżej pisali koledzy trzeba nasmarować i wyregulować, ja wczoraj zrobilem to bo juz przy zamykaniu piszczala az wszyscy sie ogladali.
Po zdjeciu boczka odkrecilem prowadnice, szybe unieruchomilem tasma w pozycji zamknietej. Prowadnicy calkiem nie wyjmowalem ale po odkreceniu srub byla mozliwosc gorne czesci prowadnicy sciagnac w dol i latwiej mi bylo nasmarowac. potem skrecilem calosc. opuscilem szybe doregulowalem i poskrecalem tak ze jest jak nowa.

Awatar użytkownika
Jerzas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jerzas » śr mar 28, 2007 11:41

Dokładnie to chodzi o to, że jak opuścisz szybę to zobaczysz dwa mocowania szyby (takie zaciski z gumą przy szybie. W tych mocowaniach zobaczysz nakrętkę 10 mm po jednej w każdym mocowaniu. Poluzuj te nakrętki. Wtedy szyba będzie lużno leżeć w uchwytach.
Ja reguluję szyby w następujący sposób:
Po poluzowaniu w/w nakrętek podnoszę szybę do samej góry, wtedy szyba powinna dobrze wpasować się w uszczelkę. Potem delikatnie opuszczam ją spowrotem i dokręcam makrętki mocowania. Na koniec sprawdzam czy wszystko jest ok, w razie czego powtarzam czynność.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”