Wyje alarm bez powodu,dlaczego?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
janek822
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Wyje alarm bez powodu,dlaczego?

Post autor: janek822 » pn sty 29, 2007 18:22

Wczoraj myślałem że wyjde z siebie i stane obok, załączył mi sie alarm, juz którys raz z rzędu, i nie wiem co jest nie znam modelu dlatego danych nie moge podać. Najpierw to wył klakson, teraz już cały alarm razem z kierunkami. Auto zamykam z pilota, baterie wymieniłem, juz nawet akumulator wymieniłem bo może były spadki napięcia. Alarm ma własne zasilanie. Ma też odcięcie ale to nie pomaga. Przeważnie jak jest wigotno lub pada to tak świruje. Ostatnio zauważyłem że nie działa czujnik otwierania lewych drzwi(nie pali nie lampka w środku), zamknąłem drzwi,wszytko ok, a jak przyszedłem to sie paliła lampka w środku a drzwi były wszystkie na bank zamkięte, zmieniłem miejsce parkowania i po 3 godz wychodze do auta a tu wyje na potęge!!!
Może ten czujnik w dzrwiach jest walnięty i alarm sygnalizuje włamanie. Nie mam pojęcia, pomóżcie :kwiatek:

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pn sty 29, 2007 18:27

Sprawdz czujniki ultradźwiękowe jeśli je posiadasz. Przeważnie to one sprawiają problemy takie jak opisujesz. Możesz albo je odpiąć od centralki alarmu albo zmniejszyć ich czułość.

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
janek822
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: janek822 » pn sty 29, 2007 18:31

ale jak to zrobić? chyba musze gdzies jechac i płacić$$$. A te czujniki ultradźwiękowe to są te małe ''bączki'' wpodszybiu u góry?, jedynie to sie mogą odpiąć

chip+216(made in mirass) = około 130PS/290NM narazie :)

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pn sty 29, 2007 18:36

Tak to są ultradźwięki. One są podłączone do małego pudełeczka (sterownika) które je obsługuje. To pudełeczko jest podłączone do centralki alarmu. Trzeba by wypiąć sterownik ultradźwięków od centralki alarmu. Jak chcesz zmniejszyć ich czułość na to sterowniku powinna być malutka śrubka lub potencjometr. Kręcąc nim w odpowiednią strone zmniejszasz lub zwiększasz czułość. A jak obawiasz się za to brać to podjedź do jakiegoś elektryka i zrobi ci to za marne grosze. Dosłownie 2 minuty roboty.

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
janek822
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: janek822 » pn sty 29, 2007 18:44

Okaże sie jutro, sprawdze jeszcze te czujniki w drzwiach i poszukam tej centralki. A gdzie takie ustrojstwo przeważnie montują?bo syrena koło akumulatora jest

chip+216(made in mirass) = około 130PS/290NM narazie :)

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pn sty 29, 2007 18:56

Jak byś miał waliwe krańcówki to nie gasło by ci światełko oświetlenia kabiny. Zresztą sporo centralek ma funkcje powiadomienia który czujnik wywołał alarm. Przykładowo w tym co ja posiadam (Magicar) 3 piknięcia przy wyłaczaniu alarmu to krańcówki, 4 piknięcia to ultradźwięki.

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn sty 29, 2007 19:07

Można też rozkręcić centralkę i sprawdzić, czy nie zrobił nalot na płytce (coś jak rozlana bateria). U mie tak było, gdy mi alarm zgłupiał.

Rozkręć centralkę i sprawdź, czy nie ma czasem takiego nalotu, on potrafi robić różne zwarcia.

Jeżeli będzie nalot, to przeczyść płytkę benzynką ekstrakcyjną (odłącz klemę od akumulatora, aby się nic nie błyskało :))

Pozdr.

[ Dodano: 29 Sty 2007 18:09 ]
centralkę znajdziesz nad puszką z bezpiecznikami (bynajmniej u mnie tak było), najlepiej rozkręcić kokpit pod kierownicą, aby był lepszy dostęp.

Obrazek
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”