Witam
Na forum był już poruszany podobny temat, objawy mam takie same, jakie były opisane mianowicie:
Gdy auto tankuje na maxa wskazówka wskazuje o jedna kreskę, przed maxem, mimo że jest na 100% cały zbiornik aż po korek.
Pomyślałem, że pewnie pływak się zawiesza lub trzeba wygiąć troszkę drut od pływaka (jak zrobił kolega z takim samym problemem), wiec zabrałem się za czujnik w zbiorniku.
Tam okazało sie, że jest wszystko dobrze, gdy odchyliłem ręcznie pływak na maxa aż drut zatrzymał sie na plastikowym ograniczniku wskaźnik pokazał to samo, czyli o jedną kreskę mniej przed maxem.
Następnie zrobiłem mały test: drucik od pływaka porusza się w ograniczonym polu, na którym jest coś w stylu podziałki, na tej podziałce ustawiłem drucik pływaka na ½ zbiornika, wskaźnik pokazał mniej niż ½ zbiornika o jedną kreskę-czyli tyle samo, co przy zatankowanym na maxa.
Z tego wnioskuję, że wskaźnik pokazuje błędnie o jedną podziałkę ( kreskę na wskaźniku).
Tu nasuwa się pytanie jak to skorygować, co robić?
Sprawdzałem styki są czyste i przylegają.
Jak sprawdzić wskaźnik?
Żeby upewnić się w mojej teorii musiałbym zaryzykować i wyjeździć paliwo do momentu aż wskazówka opadnie na zero, wówczas powinienem mieć jeszcze paliwa odpowiadającej jednej kresce, ale to troszkę ryzykowne gdyż obawiam się, że mogę zapowietrzyć układ, jeżeli się mylę.
Co robić, do czego teraz mam się zabrać?
To jest Golf III TDI 94r zegary mam z obrotomierzem nie wiem czy były zmieniane, ale błędnie wskazujący wskaźnik mam od samego początku zakupu.
Proszę o pomoc
Wskaźnik paliwa cd. nietypowy problem....
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- marek2907
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
no nie koniecznie bo umnie jest taki sam problem jak opisał kolega NPISZ, ale rezerwę pokazuje bezbłędnieJayT pisze:Jeżeli zawsze wskazuje zawsze źle dokładnie o kreskę, to ja bym po prostu rozebrał zegary i przesunął wskazówkę o tę jedną kreskę. Moim zdaniem najprostsze rozwiązanie.
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
- JayT
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Re: Wskaźnik paliwa cd. nietypowy problem....
marek2907 - więc może NPISZ niech zrobi taki test, jak zaproponował:marek2907 pisze:umnie jest taki sam problem jak opisał kolega NPISZ, ale rezerwę pokazuje bezbłędnie
z małą uwagą do NPISZ: nie wyjeżdżaj całkowicie do zera, tylko ciut (1 mmNPISZ pisze:musiałbym zaryzykować i wyjeździć paliwo do momentu aż wskazówka opadnie na zero, wówczas powinienem mieć jeszcze paliwa odpowiadającej jednej kresce
Wyjaśnisz wtedy, czy to wina walniętego wskaźnika (jeśli w baku będzie np. 5 litrów), czy po prostu wskazówkę ktoś przestawił (jeśli w baku będzie litrów np. 13).