Jak zimny to nie pali na 4 gar.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
krzaś
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Jak zimny to nie pali na 4 gar.

Post autor: krzaś » ndz sty 14, 2007 19:29

Cześć Wam!!! pytanie dotyczy vw golfa 2 1,6 diesel z 1987.

Jak postoi przez noc to rano po odpaleniu nie chce załapać czwarty gar i wywala rope kolektorem sącym przez filtr. Musi troche pochodzić i dopiero wtedy jest OK.

Wymieniono szklanki na zaworach.
Po wymianie szklanek problem ustąpił , ale nadal nie pali na 4 gar gdy silnik jest zimny.

Wymieniono:

- świece żarowe
- szklanki
- pompe wtryskową
- końcówki wtrysków

Co jeszczemam wymienić bo ja juz niewiem????

Please pomózcie?????

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz sty 14, 2007 20:28

krzaś pisze:Wymieniono:

- świece żarowe
może jednak któraś nie trybi? U mnie w busie nie pali jeden gar i jest to wina świec, jeżdżę tak już 3 miechy bo nie chce mi się wymieniać:)

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz sty 14, 2007 20:32

Qto pisze:
krzaś pisze:Wymieniono:

- świece żarowe
może jednak któraś nie trybi? U mnie w busie nie pali jeden gar i jest to wina świec, jeżdżę tak już 3 miechy bo nie chce mi się wymieniać:)
tylko diesel po nagrzaniu powinien palić to nie benzyna a wiesz jakie masz ciśnienie na tym cylindrze?

greg

Post autor: greg » ndz sty 14, 2007 20:56

dwie możliwości jesli wszytski eco napisałeś rzeczy ok.
1. pęknięte pierścionki na tym cylindrze ( z tym że wtedy powinien również na wolnych obrotach mieć wachniecia - ja to nazywam "kulaniem silnika")
2. pęknięcie na głowicy pomiędzy zaworem ssącym a wydechowym. lub też wypalony zawór - gniazdo zaworowe
Z tym ze wg mnie bardziej bym się skłaniał na 1 opcję - ale prawdę powie pomiar ciśnienia w cylindrach

pannonia
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pannonia » czw lut 01, 2007 20:17

mam podobne objawy do twoich (passat B4 1,9 TDi 1Z 95')
przedwczoraj odstawiłem auto do mechanika.
Twierdził na początku że są to szklanki, to przy okazji wymiany kpl rozrządu i wymienił wszystkie na nowe (220 zł szlkanki, 330 zł rozrząd, 150 robota - a przy okazji zrobił diagnostykę vag (nic nie wykazała, przegląd układu wtryskowego) i okazało się że dalej coś klepie i dymi na siwo oraz nie pali równo na wszystkie jak jest zimny.
zmierzył kompresję i okazało się ze jest:
1 - 2,6MPa
2 - 2,0MPa
3 - 2,6MPa
4 - 2,8MPa
Prawdopodobną usterką jest coś z zaworem, gniazdem lub tłokiem na 2cyl. (podobno mogło wylecieć gniazdo lub tłok pier**** albo coś podobnego - robota zamknie się na jakieś 300 - 600+części.
sprawdzenie ciśnienia kosztuje ~50zł - więc radzę najpierw to sprawdzić.

jest tak: w 2-gim cyl. rozleciał się prawie tłok a opiłki zarysowały gładź :axe: więc nie zwlekaj zbyt długo to jest szansa że ograniczysz znacznie koszty naprawy.

14.02.2007
naprawa wyszła 2350zł
teraz jest na każdym powyżej 2,8MPa
Jak się coś dowiesz więcej to daj znać. Ja odstawiam go do m. koło połowy stycznia to też dam znać.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”