Kupiłem do swojego TDI 1Z elektrozawór na przewód paliwa ( http://allegro.pl/item154476218_elektro ... eczne.html ).
Z racji, ze nie mam dostępu do kanału zleciłem jego zainstalowanie zaufanemu mechanikowi. Po kliku godzinach zadzwonił do mnie mówiąc, że absolutnie takich rzeczy nie wolno montować w Dieslach. Tłumaczył, że jeśli sam przypadkowo zapomnę włączyć napięcie (elektrozawór zamknięty) i przejadę parę metrów silnik zostanie "suchy" bez paliwa co spowoduje jego uszkodzenie - czy jakoś tak. Ponoć potwierdził to jego znajomy od alarmów z którym w tej sprawie się kontaktował. Czy faktycznie tak jest? czy mnie bajerował? Gdzieniegdzie pisze, ze blokady te są również do diesli.
Blokada paliwa - elektrozawór
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
silnikowi nic sie nie stanie- chodziło mu bardziej o pompę wtryskową aby jej nie zatrzeć. Chwilowy brak paliwa jej nie zaszkodzi. Przeciez jak wymieniasz filt paliwa w dieslu i nie napełnisz go paliwem- to trzeba z gazem wcisnietym do dechy krecic z 40 sekund rozrusznikiem zeby napompowac paliwo i zeby trafiło do pompy i nic sie złego nie dzieje- taki opis jest w ksiązce do MKIII. ja napełniam go paliwem. Ale wczesniej robiłem to w wielu MKIII diesel i nic sie nie działo. te samochodziki do tej pory jeżdza i mają juz 500 tys km przebieg