Dopalanie mieszanki w wydechu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Dopalanie mieszanki w wydechu
Witam! Mam do was takie pytanie: Załóżmy, że wasze auto nie dopala mieszanki w cylindrze, tylko w wydechu. Czy waszym zdaniem, wykaże to sonda, pokazując zbyt bogatą mieszanke na wolnych obrotach?Czy myślicie, że gdyby następowało dopalanie mieszanki w wydechu, to auto miałoby nierówne obroty biegu jałowego? Z góry dzięki za odpowiedź na moje "dziwne" pytanie. pozdrawiam
Sonda to zauważy i zrobi wszystko aby zjawisko zniwelowaćJacenty85 pisze:Czy waszym zdaniem, wykaże to sonda, pokazując zbyt bogatą mieszanke na wolnych obrotach?
Zjawisko czasami nazywane strzałem w tłumik ma miejsce ale bardzo sporadycznie, tak że nie ma wpływu na obroty. W niektórych silnikach sportowych było to nawet używane celowo jako "podtrzymanie turba" - nawet dodatkowa świeca zapłonowa była w układzie wylotowym.Jacenty85 pisze:Czy myślicie, że gdyby następowało dopalanie mieszanki w wydechu, to auto miałoby nierówne obroty biegu jałowego?
Reasumując - jeżeli sonda działa poprawnie, no i układ zapłonowy i jest dobrze ustawiony rozrząd to nie ma prawa powstać na ciepłym silniku niespalona mieszanka
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Nie wiem czy to można nazwać strzelaniem. To są puknięcia w tłumnik końcowy. Sonda pracuje idealnie. Świece są suchutkie i ładnie wypalowne. Co prawda jest delikatny osad na świecach, ale tylko poniżej elektrod. Powyżej są wypalone idealnie. Zapłon ustawiony jest serwisowo. Kopułka, palec, świece...cały układ zapłonowy jest nowy. Napewno nie jest to wypadanie zapłonów. Wiec co robić?Pozostaje mi tylko skorodowany wydech lub dziurawy kolektor wydechowy. Co o tym myślicie?
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Jacenty85, mnie też tak strzela koło tylnego tłumika na wolnych obrotac- osłona o tłumik chyba albo coś. W każdym razie jak poruszam mocniej końcówkami wydechu na wyłączonym motorze to też słychać. Jeśli świece są suche i nizakopcone to nie ma takiej możliwości, żeby coś dopalało się w wydechu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.