swiece/problemy po deszczu/obroty 2000 - refleksje

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

francmuz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

swiece/problemy po deszczu/obroty 2000 - refleksje

Post autor: francmuz » śr gru 27, 2006 13:47

Jakis czas temu pisalem o problemach w moim MK3 1994/1.6 benzyna/AEA.

Problemem byly dwie rzeczy: Problem przy odpalaniu po deszczowej nocy oraz obroty wchodzace na 2000 mimo, ze noga na sprzegle i noga z gazu sciagnieta.

No i tak. komputer u diagnostyka pokazal ze wszystko ok.
Gdy wymienialem po kolei mechanikowi co bylo zmienione w aucie ostatnio: Akumulator (pare dni temu), kable, kopulka i palec. A takze swiece - okolo rok temu, ale na wakacjach czyszczone.

I co sie okazalo:
Mechanik stwierdzil, ze swiece NGK : BUR6ET sa zlymi swiecami i zaproponowal wymiane na BOSCH super plus - WR 7 LTC+.
Co ciekawe zarowno NGK jak i BOSCH na stronach www sa polecane do tego modelu silnika (AEA)

Wlasciwie patrzac na roznice techniczne (ze strony producenta) to najwazniejsza jest chyba odstep elektrod - 0,6 w NGK i 1,0 w .
Czy te NGK byly rzeczywiscie "zle"?
Na pewno byly zawilgocone i z czarnym nalotem. To, jak sadze moglo byc przyczyna problemow z odpalaniem.
Dodatkowo ustawil mi zaplon, co zaowocowalo wyczuwalnymi lepszymi osiagami auta (przyspieszenie, kultura pracy). Poczekam do rana jak odpali po nocy.
Co sadzicie o tych swiecach? Czy czarne i mokre swiece sa juz do wymiany, czy sie je jakos czysci/regeneruje.
Co jest przyczyna czarnego nalotu na swiecach?

Pozdrawiam
Francmuz

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » śr gru 27, 2006 17:32

francmuz pisze:Czy czarne i mokre swiece sa juz do wymiany
CZarne mokre świece oznaczają złe spalanie a nie złe działanie świec. Owszem jak przerwę miałeś zła albo zużyte elektrody to owszem. Złe ustawienie zapłonu, zła mieszanka itp. Natomiast to wszystko nie ma związku z z trzymaniem wysokich obrotów. Proponuję podpiecie pod komputer. Tu bardziej coś z przepustnicą

francmuz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: francmuz » czw gru 28, 2006 11:27

Jak mozna sprawdzic (lub dostroic) dzialanie przepustnicy?

[ Dodano: Czw Gru 28, 2006 10:28 ]
No i jeszcze jedno. Gdzie w MK3 jest ta przepustnica, bo nie mam pojecia.

Pozdrawiam
Francmuz

sp1808
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: sp1808 » czw gru 28, 2006 17:41

prawdopodobnie masz uszkodzony silniczek krokowy ale jedz do mechanika na komputer ,miałem to samo pół roku temu ,iwymieniłem krokowca koszt używki ok.100zl. nowy 400zl.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”