Antena na błotniku

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
untaztood
Użytkownik
Użytkownik

Antena na błotniku

Post autor: untaztood » śr gru 20, 2006 23:05

Witam,
zainstalowałem nową antenę na błotnik, podłączyłem pod masę, kabel przeciągnąłem trochę inaczej niż oryginalny - przechodzi teraz przez dziurkę bezpośrednio pod płynem chłodnicznym. (razem z kablem zasilającym od sub-woofera).
Jednak efekt jest mizerny. Radio co chwile łapie zakłócenia. Nie da się normalnie słuchać, nawet w mieście. Końcówka bardzo dobrze zrobiona - zalutowałem. Nie ma mowy o zwarciu.
Co więc może być powodem zakłóceń? Antena - zamiennik - polskiej produkcji.

kley

Post autor: kley » sob gru 23, 2006 00:26

Antena - zamiennik - polskiej produkcji

I pewnie jeszcze bez wzmacniacza... To mowi wszystko... Ojciec w dostawczaku taka kupil, w koncu kupil orginal i jak reka odjal

Gdzies w domu mam oryginalna vw do mk3 (kupiona z blotnikiem), tyle, ze z ucietym kablem antenowym, zostal kawalek 20cm... Musze poszukac...

A swoja droga tez mam teraz zaklucenia, ale wyglada na to, ze lakiernik nie podlaczyl masy, bo przed rozbebeszeniem dzialalo radio swietnie 30km od Łodzi i w garazu na wysunietej antenie na ok 15cm, a teraz lekki szumik i do tego po wlaczeniu silnika 10x gorzej :P

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » sob gru 23, 2006 14:11

O ile dobrze rozumiem masz kabel od anteny podłączony bezpośrednio do radia? Ja wprawdzie mam "maszt" na dachu, ale po podłączeniu radia innego niż oryginalne VW rezultat był podobny do Twojej sytuacji. Zakupiłem odpowiedni "wzmacniacz", wpiąłem między radio a kabel antenowy - i problem zniknął. Urządzenie, które zamontowałem, wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Gruby kabel wpinasz z jednej strony do radia, z drugiej strony do kabla anteny. Cienki kabelek (na zdjęciu niebieski) podłączasz do +12V z radia - tam, gdzie napięcie pojawia się po włączeniu odbiornika.
Nie wiem, czy antena "błotnikowa" też potrzebuje takiego urządzenia, ale w moim przypadku pomogło. Dodam tylko, że kupiłem je rok temu za około 25 zł.

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » sob gru 23, 2006 14:24

JayT pisze:Zakupiłem odpowiedni "wzmacniacz
To nie jest zaden wzmacniacz, tylko separator antenowy :bajer: Wzmacniacz jest w podstawie anteny dachowej. Zasilany jest przez przewod antenowy. Fabryczne radio daje napiecie na wyjscie antenowe, inne nie - dlatego trzeba zakladac separator...

Antena w blotniku raczej takiego wzmacniacza nie ma, tymbardziej nieoryginalna...

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » sob gru 23, 2006 14:41

inek01 pisze:To nie jest zaden wzmacniacz, tylko separator antenowy :bajer:
Brakowało mi słowa separator dlatego użyłem "wzmacniacz" w cudzysłowie :chytry:
untaztood pisze:zainstalowałem nową antenę na błotnik, podłączyłem pod masę
W jakim sensie podłączyłeś pod masę? Do karoserii czy do masy z radia?

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

Awatar użytkownika
untaztood
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: untaztood » sob gru 23, 2006 14:42

No to co radzicie mi zrobić ? (Łącznie z wymianą anteny)... Co chwilę jakieś dziwne zakłócenia mi się nakładają... Do tego ostatnio zauważyłem, że raz działa, a raz nie pasmo od 100MHz do 108MHz. A drugi raz działa wszystko idealnie. Nie miałem problemów ze starą anteną, ale ta niestety na myjce się złamała...

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob gru 23, 2006 15:00

Myśle że jednak albo źle połączyłeś masę lub wtyczka do radia jest nieodpowiednia, a może są zakłócenia od kabla wzmacniacza (odłącz go na próbę), a może dlatego że za blisko leci cewki i kabli zapłonowych. Ja ostatnio montowałem taki najtańszy zamiennik do golfa żonce i zero problemów. Nie podejrzewam winy ze strony samej anteny, tylko jest błąd w montażu. Puść kabel jak leci oryginalnie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”