[Bora TDI] Pompa hudrauliczna ABS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
pioan1
Ma gadane
Ma gadane

[Bora TDI] Pompa hudrauliczna ABS

Post autor: pioan1 » ndz lis 05, 2006 16:33

Pisałem już o paleniu się kontrolki ABS w Borze TDI .
Poradziliście abym podpiąć vaga. Wykazał błąd pompy i sterownika pompy (o ile pamiętam
kod 77777 i jeszcze jakiś -szkoda że dokładniej nie spisałem) Co tam się może w pompie dziać ,czy zapowietrzone hamulce wpływają na zapalającą się kontrolkę.Od czasu wymiany płynu pedał hamulca po wciśnięciu do oporu ,gdzie powinien poczuć opór wpada jeszcze jakby odpowietrznik był odkręcony,choć hamulce są ok. a płyn nie ucieka . Czy wilgoć po myciu i płyn hamulcowy ma wpływ na pompę ABS
pozdrawiam pioan1
Ostatnio zmieniony pn lis 06, 2006 00:14 przez pioan1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
malpastaryrower
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: malpastaryrower » pn lis 06, 2006 22:34

może bezpiecznik padł od pompy i sie świeci radze sprawdzić na tablicy bezpieczników i na akumulatorze zanim uda sie pan do serwisu bo mogą wcisnąć jakąś bajke o padniętej a może być tylko kwestia bezpiecznika, a w trakcie wymiany płynu mógł kotś niedopilnować ilości w zbiorniczku i zapowietrzył pompe,lecz to chyba nie ma wpływu na abs chodź moge sie mylić

VWVWVWVWVWVWVWVWVWVWVW

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » pn lis 06, 2006 22:53

pioan1 pisze:Od czasu wymiany płynu pedał hamulca po wciśnięciu do oporu ,gdzie powinien poczuć opór wpada jeszcze jakby odpowietrznik był odkręcony,choć hamulce są ok. a płyn nie ucieka
A jak był odpowietrzany?
Spotkalem się z 2 opiniami na forum
1. odpowietrzać przy włączonym zapłonie.
2. Od kolegi Greg uzyskałem informację, że układ z ABS należy odpowietrzać ciśnieniowo lub wymieniać płyn przez spuszczanie i dolewanie tak, aby nie zapowietrzyć pompy.
Twój układ jest zapowietrzony, jak wynika z opisu. Jeśli tak, to ABS nie będzie pracować prawidłowo (także zapowietrzony) i może się przez to wyświetlić błąd. Takie moje zdanie, jak się mylę, to niech ktoś poprawi. Tak czy inaczej MUSISZ odpowietrzyć i zobaczysz co się będzie dzialo wtedy. Podłączysz wtedy do VAGa. Trudno diagnozować zapowietrzony ABS.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
malpastaryrower
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: malpastaryrower » pn lis 06, 2006 23:10

ja płyn zawsze wymieniam tak że najlepiej mieć 3 osoby 1 spuszcza zaczynając od najdalszego koła od pompy druga pompuje a trzecia dolewa do zbiorniczka żeby powietrze sie nie dostrało- sposób chyba najszybszy i najbezpieczniejszy ale jak ma już zapowietrzoną to nie wiem jak odpowietrzyć

VWVWVWVWVWVWVWVWVWVWVW

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » pn lis 06, 2006 23:16

Grzesiekk1982 pisze:
pioan1 pisze:Od czasu wymiany płynu pedał hamulca po wciśnięciu do oporu ,gdzie powinien poczuć opór wpada jeszcze jakby odpowietrznik był odkręcony,choć hamulce są ok. a płyn nie ucieka
A jak był odpowietrzany?
Spotkalem się z 2 opiniami na forum
1. odpowietrzać przy włączonym zapłonie.
Grzesiekk1982 i pioan1 tak właśnie się robi przy włączonym zapłonie
ale to dotyczy tylko i wyłącznie odpowietrzania kół przednich !
jak tak nie zrobicie przy odpowietrzaniu to niby płyn pojawi się w odpowietrznikach
przy przednich kołach (zakładamy że tył już jest zrobiony) już bez powietrza, ale
pedał hamulca będzie twardy jak skała, odpowietrzanie przodu musi być zrobione
przy włączonym zaplonie (ja powiem więcej że nawet zapalałem silnik, i o wiele
lepiej mi sie odpowietrzało, nie wiem czym to spowodowane ale tak było)
nie był to jednostkowy przypadek i tylko w jednym aucie, ale było tak samo
jak miałem Golfa, Audi, czy teraz Passata, jednakowo przy odpowietrzaniu kół
przednich uruchamiałem silnik, a doszedłem do tego sam, w sumie nie ma
potrzeby jego uruchamiania, tylko sam zapłon
dodam jeszcze jeśli w pompie nie było płynu bo zlany byl do zera to zawsze
trzeba na tyle dolewać płynu stąd Grzesiekk1982 napisał o podciśnieniowej zmianie
płynu hydraulicznego :okej: :bigok:

[ Dodano: Pon Lis 06, 2006 22:20 ]
malpastaryrower pisze:ja płyn zawsze wymieniam tak że najlepiej mieć 3 osoby 1 spuszcza zaczynając od najdalszego koła od pompy druga pompuje a trzecia dolewa do zbiorniczka żeby powietrze sie nie dostrało- sposób chyba najszybszy i najbezpieczniejszy ale jak ma już zapowietrzoną to nie wiem jak odpowietrzyć
a ja Ci powiem że dwie wystarczają !
no i może zaskoczę Was dwóch że nawet jedna osoba to zrobi tyle że płynu dużo wiecej pójdzie :okej:
uwierzcie mi robiłem to nie raz sam ciężko ale da sie :-)

Awatar użytkownika
malpastaryrower
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: malpastaryrower » wt lis 07, 2006 20:16

no ale jak wymieniasz płyn to też spuszczasz tylko z przednich kół! a ta trzecia to może być jakaś najmniej kumata baba co jej sie pokazuje żeby tylko płynu dolewała jak przy smażeniu naleśników bo jak we dwóch to nie wolno o nim zapomnieć!!

VWVWVWVWVWVWVWVWVWVWVW

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » wt lis 07, 2006 22:57

malpastaryrower pisze: a ta trzecia to może być jakaś najmniej kumata baba co jej sie pokazuje żeby tylko płynu dolewała jak przy smażeniu naleśników
nic bardziej mylnego ta trzecia jest po to żeby umyć furkę w toples po wszystkich wymianach :okej: :bajer: :pub: z dużą ilością piany i wody :smoke: :helm: :bigok:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 07, 2006 23:04

RobertP pisze:nic bardziej mylnego ta trzecia jest po to żeby umyć furkę w toples po wszystkich wymianach z dużą ilością piany i wody
no nieźle się zrobi jak żonka to przeczyta. Ciekawe jaką będzie miała opcję co do tej trzeciej osoby.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » wt lis 07, 2006 23:16

Paweł Marek pisze:
RobertP pisze:nic bardziej mylnego ta trzecia jest po to żeby umyć furkę w toples po wszystkich wymianach z dużą ilością piany i wody
no nieźle się zrobi jak żonka to przeczyta. Ciekawe jaką będzie miała opcję co do tej trzeciej osoby.
moja moich postów na forum chyba nie czyta i chyba mnie nie szpieguje :smoke:
zresztą ja używam innej przeglądarki :jezor: a i mam drugiego laptopa gdzie z
drugiego też sie loguje, a ona tamtego wogóle nie używa więc u mnie luzik :-) hehehe...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”