[mk2 i inne] uniwersalny wlacznik swiatel

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

[mk2 i inne] uniwersalny wlacznik swiatel

Post autor: adam_franciszek » ndz paź 08, 2006 17:37

Kupilem sobie gadzeta do golfera [mk2]: uniwersalny wlacznik swiatel (UWS ver. 140.01.01). Kluczyk w stacyjce pyk, silniczek pali - swiatelka same sie wlaczaja po kilku sekundach (tyle teoria) z opcja, ze na lato mozna to wylaczyc. Tyle, ze w opisie montazu pisze, zeby zrobil to fachowiec... wiec... macie jakis doswiadczenia z takiej roboty? Ktos montowal? Szkoda, ze nie ma porady krok po kroku... Nie bede teraz podawal nazwy firmy, aby nie robic kryptoreklamy, bo mysle, ze zasada jest jesli nie taka sama to podobna...

Z wytki od sterownika wychodza kabelki roznego koloru (czerwony na aku, czarny masa, czarny 2 na przelacznik zima/lato, ale na stepne (rozowy - F, filetowy - E, Szary - D, Zolto-zielony, brazowy i bialy do jakiegos ustrojstwa na schemacie, ktorego nie kumam, mniemam ze jakies elementy elektryki w mk2 - podpisane A, B, C). O co chodzi? :grrr:
F to +12V po uruchomieniu samochodu, D +12 V po zmiane swiatel na drogowe, A wyjscie swiatel pozycyjnych, B wyjscie swiatel mijania, C wyjscie swiatel drogowych...
Ile za taki montaz bierze elektryk samochodowy i jak dlugo mu to zajmie?

Czolem!

Wszystko jest trudne nim stanie się proste.

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz paź 08, 2006 17:44

adam_franciszek pisze:(rozowy - F, filetowy - E, Szary - D, Zolto-zielony, brazowy i bialy
a niema opisu do nich?pewnie do kostki od wylacznika swiatel,ile dales na allegro zato?ok 50zl?jesli jest schemat to elektryk powinien bez problemu to zrobic jak niema to ufff wspulczuje ale podlanczajac pod aku mozna dojsc jak jażący elektryk.

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: adam_franciszek » ndz paź 08, 2006 17:47

Ja to w firmowym kupielm, 47 zetow + pobranie za poczte. Ale podpowiedz budojaca, bo nie wpadlem, ze mozna podpiac pod kostke od wlacznika pozycyjne/mijania. Schemacik jest oczywiscie ale ja elektrykiem nie jestem ;-) stad pytanka wstepne... To pewno tam trzeba pogrzebac ;-)

Troche to ze mnie leniwca zrobi, ale... trzeba sobie zycie ulatwiac...
Ostatnio zmieniony ndz paź 08, 2006 18:11 przez adam_franciszek, łącznie zmieniany 1 raz.

Czolem!

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz paź 08, 2006 17:52

a mozesz zrobic foto schematu?

[ Dodano: Nie Paź 08, 2006 17:55 ]
adam_franciszek pisze: po kilku sekundach
ile to trwa sekund czy jak ladowanie zgasnie to swiatelka sie zapalaja?

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: adam_franciszek » ndz paź 08, 2006 17:56

Ta - jak pisalem na wstepnie nie chce robic kryptoreklamy, ale coz... sila wyzsza.
Schemacik jest tu: http://www.starmach.pl/schematy/insuws11.jpg
A dalszy opis jest tu: http://www.starmach.pl/schematy/insuws22.jpg

Jak wedlug tego ktos lopatologicznie mi wyjasni to sporobuje sam sobie podpiac ;-)

Czolem!

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz paź 08, 2006 18:01

ufff raczej cierzko mnie zagiac w elektryce ale przeczytam to jescze raz

[ Dodano: Nie Paź 08, 2006 18:14 ]
napewno musisz wpiac sie w instalacje podac tam napiecia ze wszystkich swiatel(pozycyjne mijanie)i one beda wychodzic z tego urzadzenie po podaniu 12 volt.kurcze zamontowalbym to sam ale wytlumaczyc hmm ja bym na twoim miejscu kilka razy to przeczytak aby to zrozumiec zwlaszcza gdzie sa podane wejscia i wyjscia w sumie to nie takie straszne jak sie bardzo dokladnie poczyta.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz paź 08, 2006 19:08

Proponuję wykorzystać tryb 2. Jak ustawić zwory pisze wyraźnie. Skąd wziąć plus i masę chyba jasne. Gdzie znaleźć poszczególne napięcia , co przeciąć i gdzie wpiąć mógłbym ci rozpisać, tylko czy faktycznie chcesz to robić sam, bo trzeba mieć jakąś wprawę.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: adam_franciszek » ndz paź 08, 2006 20:06

Ja sie nie upieram przy samodzielnym dzialaniu (zielony w temacie). Wyglada na to (z tego co piszecie), ze to nie takie proste - mimo instrukcji montażu. Wracam zatem do pytania: Ile to moze zajac elektrykowi samochodwemu, i ile moze za taka usluge wziac? A jak ktos ma doswiadczenie z takim bajerem niech napisze jak sie sprawuje... czy nie robi problemow ze swiatelkami itp. Dzieki z gory!

PS. A jakie zalety ma tryb 2 od 1?

Czolem!

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz paź 08, 2006 20:10

jesli warsztat samochodowy by to robil to troche skasuja lepiej daj jako fuche dla elektryka pomijajac zaklad.wtedy moze z 50zl wezmie,a czas hmm jesli robilby dokladnie lutowal i na koszulki termokurczliwe to pewnie z 1.5-2 godziny by robil.

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: adam_franciszek » sob paź 14, 2006 11:50

Panowie - zeby ostatecznie zakonczyc temat. Sprawe zrobil mi fachowiec. Z tego co sie przygladalem, dodatkowym kosztem sa jeszcze 3 przekazniki (typu nie podam bo sie nie znam)+3 podstawki pod przekaznik. Te przekazniki to jakis bajer za 9 zeta sztuka (ponoc b. dobre). Troche bylo rozbierania polek przy bezpiecznikach i kierownicy. Potem czujnik i "szukanie" odpowiednich kabelkow. Ostatecznie robota trwala jakiej 2,5 razem. Ustawilem w trybie pierwszym - 1-2 zamkniatea, 2-3 zamknieta (oryginalne ustawienie). Okazalo sie tez, ze w czasie prob 3 przekaznik nie jest potrzebny, choc jakiej kabelki tam do podstawki dochodza. Zaplacilem 50 (w tym byly przekazniki). Jak to milo pracuje. Wsiadam, zakrecam silniczek i pyk: postojowe, i pyk mijania. Przelacznik tradycyjny nadal dziala, bo mam opcje "zima" i "lato" (malutki przelacznik pod kierownica). Rewelacyjny gadzet ;-) - jeden mandat i pkt. (odrabia wydatek).

PS. Przy okazji wyprowadzilem sobie mase i (+) do polki pod kierownica i zamontowalem wskaznik naladowania aku. Oczywiscie pali sie tylko jak jade lub kluczyk w stacyjce.

Czolem!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”