Hejka, mam pytanko do was odnoście auta Golf 4 1.6 SR silnik ALK, mam problem a mianowicie na zimnym silniku gdy odpalę auto, silnikiem szarpie( mam na myśli jakby to było cykliczne) falują obroty oraz słychać takie jakby strzelanie z wydechu, gdy dodaje gazu nie ma reakcji dopóki nie puszczę gazu lub reaguje z opóźnieniem. Na ciepłym silniku juz jest lepiej ale też czasem czuć takie lekkie poszarpywanie autem i rzadko ale zdarzy sie że jest problem z przyśpieszeniem powtórzę się ale też na ciepłym silniku gdy stoję np w korku też silnik pracuje nie równo. Wszystkie te objawy są losowe i nie raz wszystko jest ok,a raz jest szarpanie a raz brak reakcji na gaz.
Ostatnio wymieniałem: Olej silnikowy,filtr oleju, świece oraz kable do świec przy czym na jednym kablu i na cewce( to w co się wpina drugi koniec kabla, to chyba cewka) był taki zielonkawy osad zostało to wyczyszczone wszystko. Sprawdzałem również czy tak łopatka przepustnicy nie jest czasem luźna ale jest ok wszystko no i z dawniejszych napraw to wymieniałem czujnik halla. Pytanie do was co mogło sie stać?? Dodam że wymiana świec była spowodowana właśnie w/w objawami i kiedyś też tak szarpał i po wymianie było ok, ale nie tym razem

świece wizualnie były ok miały prawidłowy brązowy kolor. Tak sobie myślałem czy może komputer złapał jakiś błąd przy wymianach ale zapytam się was. Prosiłbym o klarowne informacje bo nie jestem wybitnym mechanikiem tylko tyle co może coś sam zrobić w domu