Jetta - Wypluło EPC, Check Engine, kontrola trakcji

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dikei
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dikei » sob kwie 01, 2017 21:50

Dane pojazdu:
VW Jetta;
2011;
Silnik: 1.2 TSI;

Witam !

Dotychczas auto serwisowane wyłącznie w ASO, przebieg ~68,300. Naprawa rozrządu wykonana 3 kwartał 2015. Od tamtego czasu przejechane może 7tyś km. Auto nie jest mocno eksploatowane, głównie po mieście, okolicznościowe dalsze wyjazdy po ~80,160km.
Dziś podczas normalnej jazdy, a nic nie wskazywało na jakiekolwiek problemy po ~5 minutowym postoju odpalone. Już wtedy coś silnik zaczął inaczej pracować. Niewiele trzeba było czekać, zaświeciły się te 3 kontrolki. Na komputerze "ERROR [kolejna linijka] START-STOP". Moc mocno obniżona, tak jak by turbina nie zadziałała. Na biegu jałowym samochód nie przekracza 4 tysięcy obrotów.

W czym leży problem ? Chciałbym zapytać wstępnie na forum, zanim pojadę z nim do mechanika, cóż - może dlatego że mam cichą nadzieje że łańcuch nie pękł i samochód nie nadaje się na szrot.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » sob kwie 01, 2017 22:10

bez podpięcia pod komp to wróżenie z fusów

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

dikei
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dikei » sob kwie 01, 2017 22:21

Cóż, i tak i tak pójdzie na warsztat. Jeszcze mogę dorzucić dźwięk pracy silnika, może to pomoże ocenić stopień uszkodzenia. Moje zapytanie nie tyle dotyczy tego co się stało, tylko czy naprawa tej usterki nie jest równowarta z oddaniem auta na szrot, a wiem że zerwanie łańcuszka to mniej więcej oznacza.
//Ewentualnie jakie są obecnie koszta rozrządu i wymiany u mechanika.

Filmik: https://www.youtube.com/watch?v=VTf0ocm ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”