Podświetlenie tapicerki

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

bogiel7
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: Vw golf4 1.8 t
Silnik: Agu

Podświetlenie tapicerki

Post autor: bogiel7 » ndz lut 05, 2017 12:11

Witam wszystkich. Jeśli temat jest na forum to bardzo przepraszam. Jak w temacie nie działa podświetlenie tapicerki tzn. po odpaleniu auta świeci się przycisk załączający światła. Po włączeniu pozycyjnych czy mijania nie podświetla żadnych przycisków radia klimy(również włącznik świateł gaśnie przed przełączeniem świecił). Świca tylko zegary ale mam wrażenie że kolor jest lekko wyblakły , jakby zwarcie gdzieś było. Proszę o jakiekolwiek wskazówki ,schematy. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Podświetlenie tapicerki

Post autor: grg474 » ndz lut 05, 2017 17:57

wyjmij, wypnij wtyczkę z popielniczki, wyjmij żaróweczkę ze środkowego pokrętła jeśli masz ręczną regulację ogrzewania. Napisz czy pomogło wypięcie

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

bogiel7
Mały gagatek
Mały gagatek

Podświetlenie tapicerki

Post autor: bogiel7 » pn lut 06, 2017 19:48

Witam dzieki za szybką odpowiedź. Na początku wyjąłem bezpiecznik z zapalniczki i jakby wszystko wróciło do normy lecz po chwili zgasło ponownie. Zabrałem sie za gniazdo. Po wyjeciu znów euforia działa , druga próba znów nie działa. Poruszałem kablem zasilającym idącym do zapalniczki mignęło i ciemność. Włożyłem rece do środka i wyczułem dwa luźne przewody. Jeden masz na zdjeciu drugi za krótki żeby fote walnąc (wyglądał jak "czincz" tylko bez ekranu). Mam climatronic wiec takiego pokretła nie mam.Dodam jeszcze że po tym dzisiejszym podejściu zegary pala się mocno ale nie działą ich przyciemnianie. Pozdrawiam:)

Witam ponownie dzis sie zabiore za wlacznik swiatel i ten potencjometr od sciemniania. Wyciagne wyczyszcze. Jedno pytanie - ktore piny zewrzec zeby sprawdzic to podswietlenie. Podepne jeszcze kompa moze wag cos wywali. Pozdrawiam.

Obrazek

bogiel7
Mały gagatek
Mały gagatek

Podświetlenie tapicerki

Post autor: bogiel7 » śr lut 15, 2017 18:22

Witam ponownie !! Dzisiaj udało mi się wkońcu dojechać na złomowisko i podmienić włącznik swiateł i potencjometr nasycenia. Ale bez skutku. Jakieś porady ?? Gdzie wogóle tego szukać? (okolice przekaźników??) Może podeśle ktoś jakiś schemat?? bede wdzięczny pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Podświetlenie tapicerki

Post autor: marcin7x5 » śr lut 15, 2017 19:13

Trzeba sprawdzić ciągłość przewodów wychodzących o tego regulatora natężenia.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Podświetlenie tapicerki

Post autor: Qto » śr lut 15, 2017 19:20

odłączyłeś to gniazdo zapalniczki? ...bo piszesz że tylko ruszałeś kablem

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Podświetlenie tapicerki

Post autor: grg474 » śr lut 15, 2017 20:07

bogiel7 pisze:Poruszałem kablem zasilającym idącym do zapalniczki mignęło i ciemność.
masakra - odepnij tą wtyczkę 3 pinową od zapalniczki a nie pisz co to za kabelek - bo to jest od anteny nawigacji

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

bogiel7
Mały gagatek
Mały gagatek

Podświetlenie tapicerki

Post autor: bogiel7 » śr lut 15, 2017 20:50

Dzięki za odp :) Wtyczka wypięta nic to nie dało , jedynie kable sprawdzic jak cos. Ale własnie co mniej wiecej ?? Dobrze wiedzieć że to od nawi pozdro

bogiel7
Mały gagatek
Mały gagatek

Podświetlenie tapicerki

Post autor: bogiel7 » czw lut 23, 2017 12:30

Cześć wszystkim. Pytania: czy rozkręcają elementy tapicerki pod kierownica znajde przyczyne mojego problemu(czy raczej będzie trzeba rozkręcić wszystko)? I czy za te usterke może odpowiadać przekaźnik świateł mijania?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Podświetlenie tapicerki

Post autor: grg474 » czw lut 23, 2017 21:20

bogiel7 pisze:I czy za te usterke może odpowiadać przekaźnik świateł mijania?
nie ma przekaźnika świateł mijania w mk4

bogiel7
Mały gagatek
Mały gagatek

Podświetlenie tapicerki

Post autor: bogiel7 » sob lut 25, 2017 16:15

Nie mógłbyś napisać coś więcej?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Podświetlenie tapicerki

Post autor: grg474 » ndz lut 26, 2017 09:27

włącznikiem świateł włączasz światła, tam są styki - gdzieś byłą moja porada - nie chce mi się szukać więc posiłkuję się innym forum link. Stamtąd idzie też sygnał dla podświetlenia włączników, który przechodzi przez ściemniacz - regulator umiejscowiony obok włącznika. Natomiast światła mijania czy drogowe nie mają przekaźników - jest co prawda przekaźnik świateł rzadko stosowany - służący do sygnalizacji spalonej żarówki ale ja oryginalnie jeszcze w golfie takiego nie spotkałem, w wersji amerykańskiej jest też przekaźnik załączający światła mijania po puszczeniu hamulca pomocniczego (ręcznego)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”