Witam. Od kilku dni codziennie muszę dolewać po 2-3 litry wody do chłodzenia.
Pierwszy raz w poniedziałek zauważyłem to przypadkiem. Chciałem dolać płynu do wycieraczek, a tu cała skrzynia i węże pozalewane wodą .
W najgorszym stanie były przewodu od chyba ogrzewania:
Szukam co dzień jakiś wycieków na wężach, zbiorniczku i nic. Silnik nagrzewa się tak jak zawsze, stąd też nie zaglądałem wcześniej pod maskę i dokładnie kiedy wylało to nie wiem. Teraz codziennie od wtorku dolewam po 2-3 litry wody.
Wycieków pod autem brak,chłodnica sucha, zbiorniczek suchy, wiatrak chodzi jak zawsze.
Rozgrzewałem auto i patrzyłem czy będą jakieś ubytki wody, jednak po 30 minutach silnik ma 90-92stopnie i nic nie cieknie z węży itd. Bąbelek w zbiorniczku przy rozgrzanym także brak.
Nie dymi mi na biało jak na na żaden inny kolor, pod korkiem oleju masła nie ma.
Golfem nie jeżdżę dużo. Co dzień max 30-40km do pracy. 2 litry na taki dystans to tragedia. W czym może być problem ?
Ubywa płynu chłodniczego. 2L/40km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
W moim chrupku również ubywało dość sporo płynu(może nie litrami, ale trzeba było dolewać co jakiś czas). Obejrzałem sobie przewody zaraz po odpaleniu na zimnym, wtedy było widać gdzie powstawały wycieki, a były na trójniku na przewodach idących do parownika i nagrzewnicy. Nie był to duży wyciek, ale potrafił opróżnić zbiorniczek w kilka przejazdów. Wystarczyło przeczyścić przylgnie trójnika, przewodów i dobrze skręcić opaski zaciskowe. Na ciepłym silniku ciężko było znaleźć dziurkę bo płyn wydostający się z węży od razu wysychał, ewentualnie rozszerzalność materiału uszczelniała te połączenia.
-
- Użytkownik
- Auto: MK2 1.8 GTI
- Silnik: PF
Jutro z rana w takim razie go odpalę i z halogenem będę szukać jakiś wycieków.