Czy indeks predkosci licznika pasuje do skrzyni

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
InspBober
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Czy indeks predkosci licznika pasuje do skrzyni

Post autor: InspBober » czw sie 17, 2006 09:00

Indeks predkosci na liczniku musi byc dopasowan do skrzyni biegów, nie myle się? To znaczy ze jesli zmienie powiedzmy sam silnik z 1.6 na 1.8 a skrzynia i zegary zostana te same to bedzie pokazywalo mi dobrą predkość? Moj problem polega na tym ze wydaje mi sie ze mam zegary do 4biegowej krzyni (a mam 5-cio biegową). Podejrzenia moje wynikaja z tad ze na tarczy predkości(zegary bez obrotka) sa znaczki I, II, III co wydaje mi sie ze oznacza końce poeszczególnych biegów a jesli tak jest to do mojej skrzyni brakuje znaczka IIII. Więc jak to jest, te zegary sa dobre?

[ Dodano: 18 Sie 2006 17:08 ]
czy to jest az tak durne pytanie ze nikt nie odpowiada?

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » ndz sie 20, 2006 12:25

Silnik nie ma tu nic do rzeczy , możesz sobie silniki zmieniac na jakie chcesz, bo przełożenie licznika jest ścisle okreslone do skrzyni biegów. Do silników 1.6 i 1.8 benzynowych a właściwie do skrzyń biegów przeznaczonych do tych silników powinien byc licznik z indeksem "950" , indeks jest widoczny na predkościomierzu poniżej licznika kilometrów , jesli masz taki indeks to wszystko gra i nie sugeruj sie że na tarczy predkościomierza są znaczki I,II,II albo ich nie ma bo to jest nieważne. W licznikach bez obrotomierza czesto na prędkościomierzu były zaznaczane prędkości maksymalne dla 1,2,3-biegu tak żeby nie "przekręcić" silnika , dla 4 i 5 biegu juz takich znaków nie nanoszono na licznik.

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
InspBober
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: InspBober » ndz sie 20, 2006 16:57

homsky pisze:Silnik nie ma tu nic do rzeczy , możesz sobie silniki zmieniac na jakie chcesz, bo przełożenie licznika jest ścisle okreslone do skrzyni biegów. Do silników 1.6 i 1.8 benzynowych a właściwie do skrzyń biegów przeznaczonych do tych silników powinien byc licznik z indeksem "950" , indeks jest widoczny na predkościomierzu poniżej licznika kilometrów , jesli masz taki indeks to wszystko gra i nie sugeruj sie że na tarczy predkościomierza są znaczki I,II,II albo ich nie ma bo to jest nieważne. W licznikach bez obrotomierza czesto na prędkościomierzu były zaznaczane prędkości maksymalne dla 1,2,3-biegu tak żeby nie "przekręcić" silnika , dla 4 i 5 biegu juz takich znaków nie nanoszono na licznik.
Właśnie o to mi chodziło. Dzieki!

[url]http://rapidshare.com/files/3054669/Swap_gaznika.zip.html[/url]

kawowy19
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: kawowy19 » ndz sie 20, 2006 18:37

InspBober, a mógłbyś mi powiedzieć jakie oznaczenie skrzyni masz u siebie w RF ?
czy masz skrzynie 5biegową?
pozdro!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”