Brak wycieraczek, kierunków nawiewu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zgredd » śr mar 16, 2016 16:15

Witam. Wiem że problem był już poruszany ale wykorzystałem wszystkie dotychczasowe wskazówki i nadal mam problem. Sytuacja jest taka wszystko działało dobrze aż pewnego dnia zniknęły kierunkowskazy, nawiew i wycieraczki. Napiszę co zrobiłem podmieniłem stacyjkę kompletną ponieważ mam dużo części używanych wszystkie przekaźniki również podmieniałem sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika i w kabinie. Dodam że awaryjne normalnie pracują manetkę też podmieniałem, reaguje ona normalnie na światła postojowe po wyciągnięciu kluczka tak że na pewnie to nie jej wina. Nawiew nie działa na żadnym trybie. Rok auta 2000 silnik 1.9 Alh. Może mi ktoś podpowiedzieć na jakiej Lini znajduję się ten obwód. Dodam że auto normalnie odpala i jeździ. Światła drogowe i cała reszta działa.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr mar 16, 2016 16:50

Grzanie tylnej szyby działa? - pewnie nie

Wyciągnij przekaźnik drugi z lewej na dole (oznaczenie zdaje się 100). Przekaźnik ma cztery nóżki. Weź miernik i sprawdź czy w gnieździe przekaźnika jest:
- stały plus (na jednej z grubszych nóżek) - jeśli nie ma tp obadaj bezpiecznik blaszkowy na akumulatorze, drugi od lewej
- plus po stacyjce (w pozycji kluczyka kiedy kontrolki się świecą - na jednej z cieńszych nóżek) - jeśli nie ma, to sprawdź czy pojawia się napięcie na kostce stacyjki na kabelku czarno/czerwonym (nie pomylić z czerwono/czarnym)
- na drugiej z cienkich nóżek powinna być masa

Jeśli wszystko wydaje się być ok - weź kawałek kabelka i połącz nim gniazda grubszych nóżek, zobacz czy niesprawne elementy ruszyły.

zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zgredd » śr mar 16, 2016 23:01

Dzięki za porady będę pisał jak uda mi się coś zdiagnozować. Dzisiaj nie dałem rady jutro się do tego zabieram.

zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: zgredd » sob mar 19, 2016 23:13

Witam ponownie udało się znaleźć problem. Sprawdziłem wszędzie napięcia były. Rozebrałem skrzynkę bezpieczników i na krótko podłączyłem po kolei wszystkie rzeczy które wymieniłem i wszystko działa. Brak jest napięcia na bezpieczniki z lewej strony od numery 24 do 28 jak dobrze pamiętam, muszę wnikliwe rozebrać puszkę i coś wymyślić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”