[1.8T APP] Wysoka stabilna temperatura.
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam, w moim Leonie 1.8T borykam się z pewnym problemem tzn. auto normalnie się nagrzewa do 90* (może 0,5mm za kreskę 90*) wg wskaźników ale po podpięciu vaga temp na kompie pokazuje 105* i tak się utrzymuje, bez różnicy czy klima czy na postoju czy przy butowaniu. Sporadycznie się zdarzy ze spadnie na chwile podczas jazdy do ok 100*. Vag oczywiście nie rzuca błędu. Co zauważyłem czasami słyszę jak na chwile się włączy wentylator i zaraz wyłączy, taka sama sytuacja podczas porannego odpalania słychać ze go zakręci na chwile. w czym może byc problem?
W odczycie z czujnika bo skoro temperatura sie utrzymuje to termostat sprawny. Mozesz zmierzyc temperature wsadzajac termometr do zbiorniczka, tylko uwarzaj przy odkrecaniu na paluchy bo sie poparzyc mozna.
Dzisiaj sprawdziłem jeszcze raz układ. z tego co zauważyłem auto po mocnym nagrzaniu ma dolny waz od chłodnicy zimny/letni, czyli objawy termostatu zgadza sie? Na dniach wymienię na nowy i się okaże na 100%
- pusieq
- Użytkownik
- Kontakt:
U mnie też milimetr poza 90* , na kompie 98*. Z tego co czytałem normalna temperatura pracy silnika
Mój VW --> viewtopic.php?f=89&t=411232
Tez właśnie szukałem i gdzieś wyczytałem ze to niby normalna temp, ale wydaje mi się że przy takiej powinien termostat już byc otwarty i dolny waz gorący ?