Co jakiś czas szarpanie brak mocy i praca na 3 garach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, szukałem podobnego tematu lecz niestety nie moge znaleźć. Mam benzynę 1.6 16v i zauważyłem wczoraj niepokojący objaw a mianowicie przejechałem bez problemu prawie 100km i w mieście zaczął mi samochód szarpać i chodzić na tzw 3 gary. Zgasiłem go odczekałem chwilkę i nie pomogło, dojechałem tak do domu samochód postał z 20min, odpaliłem go ponownie i jest wszystko ok. Jeszcze dziś sprawdziłem rano i również wszystko jest w porządku. Od czego to może być? Czyżby któryś przewód WN? Cewka chyba raczej nie? bardzo proszę o pomoc.
Tak jak sie domyślasz zacznij odkabli nw świec i cewki, podłącz vag, zobaczysz czy masz wypadanie zapłonu
I koniecznie wieczorem sprawdź przewody WN spryskując wodą-będzie widać, czy masz gwiezdne wojny
-
- Nowicjusz
Dokładnie ten problem wygląda tak: jak się gwałtowanie przyspiesza i przekroczy sie 3000-3500 obr/min zaczyna szarpać i nierówno chodzić tzn na 3 gary, jak sie jezdzi delikatnie i nie przekracza 3000obr.min to jest wszystko ok. Mogę 300km zrobić i nic a wystarczy ze spod swiateł rusze dynamiczniej i zaczyna wariować...
Żadnych błędów nie ma. Czy to może byc od świec albo że któryś przewód WN broi?
Żadnych błędów nie ma. Czy to może byc od świec albo że któryś przewód WN broi?
-
- Nowicjusz
Myślisz kolego że to pompa paliwa? i na 3 gary by chodził? od pompy myślę ze może by było gdyby szarpał a jak by sie odpusciło gaz i wracało by do normy ale tutaj jak sie gaz odpusci to na 3 gary chodzi...
W takich objawach to nic nie jest pewne , dlatego trzeba eliminować podpowiedzi po kolei , a czy TY już coś sprawdzałes z postów napisanych wyżej
To że przerywa to już wiemy. Ale czy już coś sprawdzałeś? Równie dobrze mogę napisać ci o wypalonych zawodach bo też są tutaj takie tematy ale musimy mieć jakieś odniesienie do tego co jest sprawdzone.