EGR nie działa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
EGR nie działa
Witam ostatnio bawiłem się Vagiem i zaobserwowałem że zawór egr nie działa tzn grzybek wcale się nie unosi pomimo podawanego podciśnienia które po pomiarze vacuometrem wynosi -0,6 bar .Moje pytanie dotyczy właśnie podciśnienia czy wartość -0,6 bar jest wystarczająca do uniesienia grzybka zaworu EGR dodam że zawór wyczyszczony na błysk.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
EGR nie działa
tak, może membrana jest uszkodzonamarcin08041978 pisze:Moje pytanie dotyczy właśnie podciśnienia czy wartość -0,6 bar jest wystarczająca do uniesienia grzybka zaworu EGR dodam że zawór wyczyszczony na błysk.
-
- Forum Master
-
- Mały gagatek
Re: EGR nie działa
Chodzi o to że na wężyku z n18 do egr występuje w/w podciśnienie więc n-ka sprawna.Podejrzewam że egr jest zaślepiony od strony turbo tej rurki z turbo nie odkręcałem całkowicie tylko od egr żeby go wyjąć z tej strony nie było zaślepki.A czy to przypadkiem nie jest tak że podciśnienie na grzybek egr jest tylko swoistym wspomagaczem otwierania grzybka bo spaliny też wywierają na grzybek jakieś tam ciśnienie,bo jak go czyściłem to zasysając ustami z całych sił grzybek ani drgnął a kiedy wciskałem sam grzybek od strony turbo też musiałem użyć dość sporej siły aby się przesuną- uniusł.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
EGR nie działa
Nawet jak jest tam wstawiona blacha to egr otwierać się powinien, nie ma opcji. Jeśli ręcznie zaworem da się poruszyć, to po podaniu podciśnienia musi działać, chyba, że padła membrana.
EGR nie działa
Witam Koledzy. Nie chciałem zakładać nowego tematu. Jakiś czas temu włączył mi się check engine, po badaniu kod błędu- P0401 czyli egr, skasowałem ten błąd i następnego dnia przez 30 km było ok a póżniej w czasie jazdy włączył się ponownie. Dzisiaj zdemontowałem osłonę bo nastawiłem się, że pewnie zapchany w środku a tutaj widoczny wyciek, dość obfity, nie wiem czy przecieka to powoli od dawna bo nie zwracałem uwagi czy teraz się nasiliło, jednak nie zaobserwowałem żeby z silnikiem coś się działo, moc ok . Podpowiedzcie mi proszę czy w takim przypadku opłaca się bawić w czyszczenie zaworu czy lepiej kupić jakąś sprawną używkę i zamontować odrazu, bo ten już być może jest uszkodzony? Dziwi mnie jednak fakt, że przez te 30km nie wyrzucało błędu. Mam nadzieje, że zawór jest do uratowania. Pozdro!
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
EGR nie działa
Tam "zawsze" cieknie. Wyczyść, sprawdź cały układ podciśnienia i ma latać. U mnie przy tym błędzie winny był krociec VAC.