Witam kolegów.
Mam Polo 1.2 2002 i problem z szybą od strony kierowcy. Gdy zamykam ją przyciskiem w drzwiach to jest ok, dochodzi do końca, ale gdy zamykam auto pilotem (alarm) i szyba automatycznie się dosuwa, to słychać głośne strzelanie. Widać to wyraźnie na załączonym filmie. Moim zdaniem jest to ten cały czujnik, który odpowiada za docisk szyby do górnej krawędzi drzwi, ale mogę się mylić, bo gdy szyba zamyka się z przycisku w drzwiach to wszystko gra. Kilka miesięcy temu zmieniałem cały mechanizm z linką na nowy i wszystko grało, jestem pewny, że zrobiłem to dobrze.
Pomóżcie proszę, dlaczego się tak dzieje i jak to naprawić?
PS. Drzwi zamykam teraz mechanicznie kluczykiem.,
[youtube][/youtube]
Mechanizm szyby w Polo 1.2
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
szyby masz oryginalnie elektryczne czy dokładane, bo domykanie masz widzę z dokładanego sterownika centralnego zamka
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Hej, sorki za spóźnioną odpowiedź.
Szyby są elektryczne od samego początku, oryginalne. Inna rzecz, że pół roku temu zepsuł się mechanizm w tych drzwiach (linka się połamała i poplątała, całość do wyrzucenia). Kupiłem na allegro nowy mechanizm, oryginalny, sam go zamontowałem - zrobiłem to dobrze - i wszystko działało bez przerwy i bez przeszkód. Dopiero teraz coś się chrzani, mam wrażenie że to czujnik docisku szyby.
Gdy zamykam auto z kluczyka, to mechanizm strzela cały czas jak na filmie.
Gdy zamykam tylko szybę (będąc w aucie, przyciskiem podnoszenia szyby w drzwiach), to strzeli ze 3 razy i jest spokój.
Gdy zamykam zamek mechanicznie kluczykiem, to jest OK.
To wygląda tak, jakby auto zamykane zdalnie kluczykiem cały czas sprawdzało czy szyba jest domknięta i cały czas próbowało ją domknąć, bo przez zepsuty czujnik nie wie jaka jest sytuacja - takie przynajmniej mam wrażenie, ale może się mylę. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu i jak to naprawić?
Szyby są elektryczne od samego początku, oryginalne. Inna rzecz, że pół roku temu zepsuł się mechanizm w tych drzwiach (linka się połamała i poplątała, całość do wyrzucenia). Kupiłem na allegro nowy mechanizm, oryginalny, sam go zamontowałem - zrobiłem to dobrze - i wszystko działało bez przerwy i bez przeszkód. Dopiero teraz coś się chrzani, mam wrażenie że to czujnik docisku szyby.
Gdy zamykam auto z kluczyka, to mechanizm strzela cały czas jak na filmie.
Gdy zamykam tylko szybę (będąc w aucie, przyciskiem podnoszenia szyby w drzwiach), to strzeli ze 3 razy i jest spokój.
Gdy zamykam zamek mechanicznie kluczykiem, to jest OK.
To wygląda tak, jakby auto zamykane zdalnie kluczykiem cały czas sprawdzało czy szyba jest domknięta i cały czas próbowało ją domknąć, bo przez zepsuty czujnik nie wie jaka jest sytuacja - takie przynajmniej mam wrażenie, ale może się mylę. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu i jak to naprawić?