audi a3 panewka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
audi a3 panewka
Witam zakupiłem ostatnio auto z Niemiec i *#cenzura#* się słyszę odgłosy stukającej panewki
czy to normalne przy przebiegu 300 tyś ?
jaki koszt wymiany czy opłaca się to robić ?
dziękuje za podpowiedzi
czy to normalne przy przebiegu 300 tyś ?
jaki koszt wymiany czy opłaca się to robić ?
dziękuje za podpowiedzi
Re: audi a3 panewka
diesel 110 koniseefieber pisze:Normalne to raczej nie jest przy tym przebiegu. Jaki silnik Diesel, Benzyna?
hmmm wiec co mi radzicie ?
audi a3 panewka
Jesteś pewny ze to panewka?? - jeśli to tylko panewka to można robić chyba że ci sie obróciła i wał jest do wywalenia wtedy już szukasz słupka albo całego silnika
Jak tak to ściągaj miskę i zmieniaj panewki na nowe.
Natomiast nie jestem przekonany ze to Panewka stuka na początek rozebrał bym górę i sprawdził jak wygląda wałek i popychacze.
No ale nie słysze tego stukotu
PS moze nagraj ten stukot i wrzuć linka posłuchamy .
Natomiast nie jestem przekonany ze to Panewka stuka na początek rozebrał bym górę i sprawdził jak wygląda wałek i popychacze.
Live to Ride .... Ride to Live !
więc od czego zaczłąć gdy schyle się do nadkola tzn koła to słychać głośniej jakby od dołu głosniej słychaćMengog pisze:Jesteś pewny ze to panewka?? - jeśli to tylko panewka to można robić chyba że ci sie obróciła i wał jest do wywalenia wtedy już szukasz słupka albo całego silnika
audi a3 panewka
skoro jesteś pewny to zrzucaj miskę - pytanie czy to stuka panewka czy tuleja na korbowodzie czy jest luz na wale?
sprawdź przez wtryski wał na GMP + 45 st i długim cienkim śrubokrętem zaprzyj o tłok i uciśnij jak stuknie i poczujesz luz to trzeba rozbierac.
zacznij od tego jak bedzie tak jak pisze to w pierwszej kolejnosci miska w dół jak bedzie panewka to je wymienisz od dołu jak bedzie na korbowodzie tuleja to zrzucasz głowice
jak wał szukasz słupka lub całego silnika
tak samo robisz na pozostałych cylindrach oczywiście wyciągasz wtryski.
Pozdr
sprawdź przez wtryski wał na GMP + 45 st i długim cienkim śrubokrętem zaprzyj o tłok i uciśnij jak stuknie i poczujesz luz to trzeba rozbierac.
zacznij od tego jak bedzie tak jak pisze to w pierwszej kolejnosci miska w dół jak bedzie panewka to je wymienisz od dołu jak bedzie na korbowodzie tuleja to zrzucasz głowice
Pozdr
Mengog pisze:skoro jesteś pewny to zrzucaj miskę - pytanie czy to stuka panewka czy tuleja na korbowodzie czy jest luz na wale?
Pozdr
dzięki za radę ale kompletnie na mechanice się nie znam ;;/
musiałby ktoś krok po kroku m wytłumaczyć a i co oznaczają te skróty ?
audi a3 panewka
które skróty ?
GMP - górny martwy punkt tłoka a potem przekręcasz go jeszcze ciut z 30-40 stopni i uciskasz pierwszy i czwarty
następnie wkładasz śrubokręt na drugi i wyczujesz gdzie jest najwyższy punkt następnie delikatnie go przesuwasz wałem 30-40 st i uciskasz śrubokrętem
tak samo w 3 cyl
jak stuknie to rozbierasz jak nie masz wiedzy o mechanice moze lepiej nie rozbieraj silnika bo bedziesz musiał albo zrzucić głowice albo miske
albo jedno i drugie o ile okaże sie ze to panewka/tuleja jak wał do wymiany słupek
PS
moze to szklanki stukaja albo wałek rozrzadu a Ty myślisz ze to panewka na korbowodzie
GMP - górny martwy punkt tłoka a potem przekręcasz go jeszcze ciut z 30-40 stopni i uciskasz pierwszy i czwarty
następnie wkładasz śrubokręt na drugi i wyczujesz gdzie jest najwyższy punkt następnie delikatnie go przesuwasz wałem 30-40 st i uciskasz śrubokrętem
tak samo w 3 cyl
jak stuknie to rozbierasz jak nie masz wiedzy o mechanice moze lepiej nie rozbieraj silnika bo bedziesz musiał albo zrzucić głowice albo miske
albo jedno i drugie o ile okaże sie ze to panewka/tuleja jak wał do wymiany słupek
PS
moze to szklanki stukaja albo wałek rozrzadu a Ty myślisz ze to panewka na korbowodzie
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
audi a3 panewka
Może popychacz (szklanka) cyka jak wspomniał Mengog,a Ty już chcesz panewki wydzierać...
Michał_1977 pisze:Może popychacz (szklanka) cyka jak wspomniał Mengog,a Ty już chcesz panewki wydzierać..
tak raczej to takie cykanie niż pukanie ....
hmmm jezeli to popychacz to drogi koszt naprawy ?
audi a3 panewka
Kolego to diesel i ma klekotać tak na poważnie to aby szklanki obadać musisz zdjąć pokrywę zaworów i po kolei sprawdzać popychacze.Jak któryś ma luz to masz winowajcę ale jeśłi nie masz pojęcia o mechanice to może lepiej oddaj do mechanika auto i niech przynajmniej zdiagnozuje.
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
audi a3 panewka
cykanie tego typu
" onclick="window.open(this.href);return false;