Mruga kontrolka Check Engine

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Hozar
Nowicjusz
Nowicjusz

Mruga kontrolka Check Engine

Post autor: Hozar » sob wrz 12, 2015 00:48

Witam byłem dziś oglądać golfa 6 1.4 TSI 160km. Lecz przy pierwszym odpaleniu kontrolka check engine świeciła się więc poprosiłem sprzedawce (auto z komisu) aby podłączyć samochód pod kompa aby zobaczyc błędy. Sprzedawca zgodził się i jeszcze przed sprawdzeniem auta zgasiliśmy go i ponownie odpaliliśmy. Po ponownym odpaleniu kontrolka silnika zgasła ale i tak pojechaliśmy z samochodem na kompa gość sprawdzał go programem Delphi i wykryło błąd wypadania zapłonów, auto przy podpięciu do kompa było odpalone cały czas. Po skasowaniu błędu nie wyświetlił się on znowu. Pojechaliśmy więc na stację diagnostyczną aby sprawdzić zawieszenie i hamulce i podczas powrotu ze stacji na światłach kontrolka Check Engine zaczęła mrugać, po ruszeniu ze świateł kontrolka zgasła. Samochód chodził normalnie nie przerywał ani nie gubił się na wolnych obrotach i normalnie przyśpieszał. Drugi raz już nie zdążyliśmy go podłączyć pod kompa bo było późno i nie zdążylibyśmy do mechanika,ale sprzedający sądzi że kontrolka od silnika mrugała dlatego bo być może aku w samochodzie może być już stary i dawać słabe napięcie. Auto jest z 2009 roku i ma 80 tyś przebiegu, jest z Niemiec. Zaraz przed mruganiem tej kontrolki wyskoczył komunikat na kompie w samochodzie że jest juz rezerwa paliwa. Gdzieś czytałem że kontrolka od silnika może się zaświecić jak jest jakieś lipne paliwo wlane do baku i wysypują się błędy. Auta nie kupiłem jeszcze i mam takie pytanie czy sobie go odpuścić czy nie? Może to być coś poważnego? Żonie się bardzo spodobało i nie wiem co jej powiedzieć bo jeśli o mnie chodzi ja wolałem BMW :jezor:
Z góry dzięki za odpowiedzi :okej:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”