Witam.Nie działa mi podgrzewanie tylnej szyby.Poczytałem trochę na forum ale niestety nie potrafie znaleść usterki.Włącznik dobry na 100%, bezpieczniki sprawdzone.Przewody nie są nigdzie popękane.Na włączniku występuje napięcie a na kablach w bagażniku nie ma wogóle napięcia.Zauważyłem również, że zniknął mi też klakson ale tego nie zdążyłem już posprawdzać.Czy podgrzewanie szyby ma jakiś osobny przekaźnik, który mógłby się spalić?
Proszę o pomoć bo już mi brakuje pomysłów.Z góry wielkie dzięki.
Problem z podgrzewaniem tylnej szyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
piotrek111
- Mały gagatek

Problem z podgrzewaniem tylnej szyby
Ostatnio zmieniony czw mar 27, 2008 00:11 przez piotrek111, łącznie zmieniany 1 raz.
hm..
wydaje mi się , że od ogrzewania tylnej szyby nie ma przekaźnika... tak samo jak od świateł przeciwmgielnych..
pewnie kabelki w tej gumie przy klapie bagażnika ze starości już przerwały się i dlatego nie ma prądu..
jakbym był na Twoim miejscu to rozkręciłbym te wszystkie plastiki i szukał kabla od włącznika tylnego ogrzewania i sprawdzałbym próbnikiem czy jest napięcie az wkońcu znalazłbym miejsce w którym ucieka... ale to może ja tylko taki jestem..
najbardziej podejżane jest miejsce w tej gumie na klapie pozdroo
p.s
sprawdź te kostki zaraz przy tylnej szybie.. może zaśniedziały i dlatego nie działa...
wydaje mi się , że od ogrzewania tylnej szyby nie ma przekaźnika... tak samo jak od świateł przeciwmgielnych..
pewnie kabelki w tej gumie przy klapie bagażnika ze starości już przerwały się i dlatego nie ma prądu..
jakbym był na Twoim miejscu to rozkręciłbym te wszystkie plastiki i szukał kabla od włącznika tylnego ogrzewania i sprawdzałbym próbnikiem czy jest napięcie az wkońcu znalazłbym miejsce w którym ucieka... ale to może ja tylko taki jestem..
najbardziej podejżane jest miejsce w tej gumie na klapie pozdroo
p.s
sprawdź te kostki zaraz przy tylnej szybie.. może zaśniedziały i dlatego nie działa...
Witam.
Miałem podobny problem. Sprawdziłem wyłącznik, które styki złącza, gdzie przychodzi napięcie, oraz zlazłem kostkę z tyłu w bagażniku po lewej, rozłączyłem i miernikiem sprawdziłem, był przelot. A więc wiadomo że uszkodzenie na przewodzie od tyłu bagażnika do klapy. Gdy chciałem przeciągnać do klapy nowy przewód to natknąłem się w gumowym przegubie na przerwany przewód. Zlutowałem i chodzi.
Tylko że mam jeden problem.
Siatka oporowa składa się z kilkunastu wąskich ścieżek, z czego mi działają tylko 3. Dodam że nie są to 3 skupione(obok siebie , tylko 3 rozproszone ścieżki.
Raczej przerwane nigdzie nie są bo patrzyłem. Czy ktoś może mi coś poradzić???
Czy jest jakiś lek na to ? może lakier grafitowy do naprawy ścieżek miedzianych na laminacie?
Szkoda mi wymieniać całą szybę.
Miałem podobny problem. Sprawdziłem wyłącznik, które styki złącza, gdzie przychodzi napięcie, oraz zlazłem kostkę z tyłu w bagażniku po lewej, rozłączyłem i miernikiem sprawdziłem, był przelot. A więc wiadomo że uszkodzenie na przewodzie od tyłu bagażnika do klapy. Gdy chciałem przeciągnać do klapy nowy przewód to natknąłem się w gumowym przegubie na przerwany przewód. Zlutowałem i chodzi.
Tylko że mam jeden problem.
Siatka oporowa składa się z kilkunastu wąskich ścieżek, z czego mi działają tylko 3. Dodam że nie są to 3 skupione(obok siebie , tylko 3 rozproszone ścieżki.
Raczej przerwane nigdzie nie są bo patrzyłem. Czy ktoś może mi coś poradzić???
Czy jest jakiś lek na to ? może lakier grafitowy do naprawy ścieżek miedzianych na laminacie?
Ostatnio zmieniony śr mar 26, 2008 23:52 przez tomcyp, łącznie zmieniany 1 raz.
nie będę się rozpisywał lecz....... http://www.allegro.pl/search.php?string ... onal_rec=0tomcyp pisze:
Czy ktoś może mi coś poradzić???
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Ja powiem tak - lakier grafitowy to mnie rozkłada.
Próbowałem kilka razy i niewiele dawało. Skuteczny jest taki srebrny klej po około 20zł za fiolkę.
Przerwę spokojnie lokalizuje się miernikiem (może być nawet M830). Załaczasz ogrzewanie szyby i czarny sznurek na masę, czerwonym wodzisz po ścieżce od plusa na szybie w stronę minusa - w miejscu gdzie jest przerwa napięcie spadnie z 12V do 0V. Pod lupą widać przerwę.
Przerwę spokojnie lokalizuje się miernikiem (może być nawet M830). Załaczasz ogrzewanie szyby i czarny sznurek na masę, czerwonym wodzisz po ścieżce od plusa na szybie w stronę minusa - w miejscu gdzie jest przerwa napięcie spadnie z 12V do 0V. Pod lupą widać przerwę.