Witam!
Ostatnio moje Vento odmawia posłuszeństwa. Na wolnych obrotach pracuje w miarę normalnie. Jak go powoli wkręcam, to też ale gdy wcisnę gwałtownie pedał przyspieszenia to się dławi i gaśnie. Dzieje się to zarówno na benzynie jak i na gazie. Sprawdzałem filtr powietrza i cały dolot - jest ok. Przepustnica czysta. Podejrzewam, że to coś z elektryką tym bardziej, że zauważyłem luźno wiszący kikut, który wygląda jak jakiś czujnik. Musiał się on odłączyć dość niedawno, bo jest czysty w przeciwieństwie do całego mojego silnika. W bloku silnika od tyłu jest zagłebienie, do którego prawdopodobnie ten czujnik pasuje. Prawdopodobnie, bo gdy go tam wkładam to się nie "trzyma". Może brakuje jeszcze jakiejś przejściówki/adaptera. Przesyłam zdjęcia tego czujnika. Może macie pomysł, co jest przyczyną i co to za czujnik?
PS: Do kompa będę mógł go podpiąć dopiero za 3 dni. Jeszcze wcześniej spróbuję odpiąć klemę na chwilę, może się zresetuje jakiś błąd.
Gaśnie przy dodawaniu gazu. Co to za czujnik?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Udało mi się dzisiaj znaleźć przyczynę problemu. Pęknięta cewka zapłonowa i widoczne przebicie. Pojawiało się przy obciążeniu silnika, stąd problem przy nagłym dodawaniu gazu. Cewka wymieniona i już jest ok.
Dalej nie wiem co to za czujnik. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, to byłbym wdzięczny.
Dalej nie wiem co to za czujnik. Gdyby ktoś miał jakiś pomysł, to byłbym wdzięczny.