zmiana dźwięku silnik na postoju co to się włącza wyłącza?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- pawelek1z2
- Użytkownik
Witam. od pewnego momentu zauważyłem, taką ciekawą rzecz. Mianowicie gdy dojeżdżam do pracy zostawiam auto odpalone niech sobie popracuje motorownia chwilę po jeździe - ciężko powiedzieć jakim czasie może minutka może dwie - zmienia się dźwięk wydobywający z pod maski. Jak to opisać? jakby takie przytłumione gwizdanie/świstanie? które ot tak się "załącza do normalnego odgłosu.
-
- Gadatliwa bestia
Pracuje zawor EGR .normalne.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony

Seat Leon 1.6 16 05' LPG
- pawelek1z2
- Użytkownik
pracuje - zaczyna pracować czy przestaje?
Re: zmiana dźwięku silnik na postoju co to się włącza wyłącz
EGR się zamyka, wtedy więcej gazów wylotowych napędza turbinę i świszczy ona delikatnie. Wystarczy że lekko naciśniesz gaz i świszczenie się ucisza
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm 

EGR pracuje na postoju - dopalając cześć spalin by było ekologiczniej a przy okazji zawala dolot syfem a i sam się nim załatwia ...pawelek1z2 pisze:pracuje - zaczyna pracować czy przestaje?
Temat myślę do zamknięcia ... bo problem ze zmianą dźwięku rozwiązany

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Eeee - myślę, że kolega rozróżnia pracę zaworu EGR od innych dźwięków. Podejrzewam, że coś innego się dzieje. Najlepiej nagrać odgłos silnika i go tu zaprezentować. Odgłosy EGR nie są znane ani ze świstania ani tym podobnych odgłosów.
Faktem jest, że zawór EGR się zamyka po 2 minutach od ostatniego odpuszczenia pedału gazu - zamyka się i silnik zmienia barwę głosu. Jak masz Vag-Coma albo VCDS to łatwo to sprawdzić wchodząc w grupę 003 i patrząc na wartości w ostatniej kolumnie i słuchać czy brzmienie silnika zmieni się w czasie zmiany wskazań z 4,8 mg/skok na np. 80 mg/skok.
Faktem jest, że zawór EGR się zamyka po 2 minutach od ostatniego odpuszczenia pedału gazu - zamyka się i silnik zmienia barwę głosu. Jak masz Vag-Coma albo VCDS to łatwo to sprawdzić wchodząc w grupę 003 i patrząc na wartości w ostatniej kolumnie i słuchać czy brzmienie silnika zmieni się w czasie zmiany wskazań z 4,8 mg/skok na np. 80 mg/skok.
U mnie brak katalozatora i po ok 2 min pracy na jalowym slychac swist, lekko trace w gaz i swist znika.
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm 

-
- Ma gadane
Mam PDeka o tez to mam. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Jak spaliny ida normalnie to mam wrazenie jakby gdzies byl tlumik dziurawy. Jak zawor sie przeloczy i zacznie turbo swistac to silnik jakby chodzi ciszej i jakos lepiej brzmi. Tez tak macie?
- pawelek1z2
- Użytkownik
Sztomel, - jakbym rozróżniał to bym nie pytał
jutro sprawdzę czy trącenie pedału gazu daje zmianę - jeśli tak to mamy rozwiązany temat. Samą zasadą działania egr znałem ale nie myślałem, ze przekłada się to na dźwięk.

pawelek1z2, to jak całkiem nie rozróżniasz to może być jeszcze kwestia włączających się wentylatorów, któryś może dawać charakterystyczny dźwięk 

- pawelek1z2
- Użytkownik
pierwsze co to zajrzałem czy się wiatrak nie załącza w ten czas - nie to nie to
dziś przypatrzyłem - jak dać lekko gazu dźwięk gwiżdżący znika..
więc tak jak kolega mówił. EGR.
deko w tym temacie deko w innym. spadek mocy poniżej 2000 a i ogólny muł na zmianę z normalną mocą . zapewne przepływka - ale dodatkowo przestało się to gwizdanie po dwoch minutach włączać. tak mi się przynajmniej wydaje. Jakie objawy dało by niesprawne domknięte otwarte nie wiem jakie EGR?
dziś przypatrzyłem - jak dać lekko gazu dźwięk gwiżdżący znika..

deko w tym temacie deko w innym. spadek mocy poniżej 2000 a i ogólny muł na zmianę z normalną mocą . zapewne przepływka - ale dodatkowo przestało się to gwizdanie po dwoch minutach włączać. tak mi się przynajmniej wydaje. Jakie objawy dało by niesprawne domknięte otwarte nie wiem jakie EGR?