[mk2]Napiecie ładowania.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tauka
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
[mk2]Napiecie ładowania.
Jakie powinno być napięcie ładowania w silniczku 1.3?? Zmieniłem ostatnio regulator napięcia na nowy i akumulator. Przy wyłączonych wszystkich odbiornikach mam koło 13.8 , natomiast przy włączonym radiu ze wzmacholkiem 13.5, plus do tego światła dmuchawa i długie koło 13. Czy jest w normie??
- Paweł Marek
- V.I.P.

Dlaczego zmieniałeś regulator? Coś cię niepokoiło? Bo te wartości to masz dobre ale blisko dolnej granicy normy. Proponuję zmierzyć jescze raz na 2-3 tys obrotów, powinno ciut wzrosnąć bo jeśli nie wzrośnie lub spadnie to możesz się spodziewać że coś zaczyna szwankować. Norma to raczej 13,8-14,4 V
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Wiesz miałem taki prąd ładowania w starej jetce. A po roku stopniowo zrobil się taki niski że koniec z jazdą. Skończyło się na wymianie wirnika i prostownika w alternatorze. I przypuszczam że cię to niedługo czeka. Kosztowało mnie tylko 40 zeta więc niema nad czym rozpaczać. Ale póki nie masz objawów niedoładowania to się bardzo nie przejmuj. Bądź tylko przygotowany
. W sumie dobrze jest jak ten maksymalny prąd ładowania dochodzi w pobliże 14,4 V, a nie powinien być niższy jak 13.8. Więcej jak 14,4 spowoduje "gotowanie" akumulatora i stąd jest to ta górna granica dopuszczalna
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

14.8 to już tracisz gwarancję na akumulator jakby ktoś chciał sprawdzać. Ja mam 14.4 ( facet w sklepie sprzedając mi akumulator sprawdził mi to i już nie bardzo chciał gwarancję podbić na 2 lata)
- tauka
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
no nie wiem. Mi też gość w sklepie mówił że 13.8 - 14.4 No zobaczymy. Kupiłem nówkę akumulator, bo w tamtym jedną celę miałem suchą i go szlag trafił i zobaczymy jak będzie śmigał. W środę auto i tak na elektronikę jedzie, bo coś mi gaśnie więc gośc i tak wszystko posprawdza więc zobaczymy jak to jest z tym alternatorem.