Witam wszystkich forumowiczów,
Wprawdzie nie jestem posiadaczem VW Golf, ale przeglądając rożne fora VW stwierdziłem, że to jest najbardziej kompetentne jeśli chodzi o diagnostykę silników TDI. Jestem posiadaczem VW LT35 z silnikiem 2.5 TDI AHD. Autko jeździ całkiem względnie, ale denerwuje mnie kilka spraw:
-Czasem ciężkie odpalanie na zimnym silniku
-Na biegu jałowym za bardzo wali paliwem
-Wydaje mi się, że mógłby być bardziej dynamiczny
Co już zrobiłem:
Auto robi trochę kilometrów jako bus zespołowy. LT posiadamy od października i do tej pory zrobiliśmy jakieś 20 000 KM. Mechanicznie autko jest całkiem zadbane ( kupione od innego zespołu, który miał go od nowości ) przebieg w momencie kupna 436 000 KM. Blacha - czeka na lepsze czasy.
Teraz do rzeczy. Podczas stania w korku/na światłach czuć spaliny ( układ wydechowy szczelny. Do tego nówka - wymieniony miesiąc temu ) z rury wali niespalonym paliwem. Filtr powietrza nowy - Bosch. Poprawiony dolot z atrapy do airboxa ( rura była wypięta )
Ciężkie odpalanie jest tylko po zimnej nocy ( akumulator nowy, kręci ok - mam założony wskaźnik ładowania ) po którymś zakręceniu zaskoczy. Zastanawiam się czy rozrząd jest poprawnie ustawiony.
Dynamika - wiem, że przy 102KM szału nie będzie, ale podczas wkręcania na wyższe obroty mógłby przyśpieszać tyć lepiej
Interfejs - posiadam zakupiony interfejs Viaken, bez problemu łączy się z autem. Jak dotąd wykasowałem błąd IMMO.
Będę wdzięczny za każde wskazówki dotyczące diagnozy oraz usunięcia usterek.
Pozdrawiam
2.5 TDI AHD pomoc w diagnostyce
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zrobić logi (wszystko opisane w dziale Diagnostyka) i umieścić na forum.Interfejs - posiadam zakupiony interfejs Viaken, bez problemu łączy się z autem. Jak dotąd wykasowałem błąd IMMO.
Będę wdzięczny za każde wskazówki dotyczące diagnozy oraz usunięcia usterek.
Pozdrawiam
Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7
co rozumiesz przez wali paliwo ?
może po prostu masz gdzieś nieszczelność przewodów paliwowych i łapie lewe powietrze
może po prostu masz gdzieś nieszczelność przewodów paliwowych i łapie lewe powietrze
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Dziś zrobiłem logi statyczne ( brak pomocnika do dynamicznych ) Przerobię i wrzucę na forum.
"wali paliwem" niedokładnie się wyraziłem.
Jeśli chodzi o nieszczelności i wycieki paliwowe to takowych brak. Zaraz po kupnie wymieniłem wszystkie przelewy, ponieważ lało się z nich przeokropnie. Chodzi mi o to, że z wydechu na biegu jałowym jak by ma za bogatą mieszankę. Do tego przy delikatnym muśnięciu gazu zatrzęsie silnikiem - przy powrocie do prędkości biegu jałowego.
"wali paliwem" niedokładnie się wyraziłem.
Jeśli chodzi o nieszczelności i wycieki paliwowe to takowych brak. Zaraz po kupnie wymieniłem wszystkie przelewy, ponieważ lało się z nich przeokropnie. Chodzi mi o to, że z wydechu na biegu jałowym jak by ma za bogatą mieszankę. Do tego przy delikatnym muśnięciu gazu zatrzęsie silnikiem - przy powrocie do prędkości biegu jałowego.