Tarcie w lewym kole przy skręcie w prawo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam Golfa V 2,0 TDI 2004r silnik BKD, wersja Sportline.
Podczas skręcania w prawo coś trze w lewym przednim kole. Jest to dźwięk jakby osłona tarczy hamulcowej tarła o koło albo jakaś inna cienka blacha ewentualnie gruby plastik. Odgłos słychać tylko podczas jazdy i tylko przy skręcie w prawo. Przejrzałem całe nadkole, całą ta blachę nie ma żadnych otarć, nic do koła nie dotyka.
Znalazłem podobne tematy na forum ale były o lewym kole i skręcie w lewo.
Proszę o poradę.
Podczas skręcania w prawo coś trze w lewym przednim kole. Jest to dźwięk jakby osłona tarczy hamulcowej tarła o koło albo jakaś inna cienka blacha ewentualnie gruby plastik. Odgłos słychać tylko podczas jazdy i tylko przy skręcie w prawo. Przejrzałem całe nadkole, całą ta blachę nie ma żadnych otarć, nic do koła nie dotyka.
Znalazłem podobne tematy na forum ale były o lewym kole i skręcie w lewo.
Proszę o poradę.
-
- VWGolf.pl Killer
zdejmij koło obadaj jak nic nie znajdziesz to przeczyść klocki hamulcowe
Re: Tarcie w lewym kole przy skręcie w prawo
Sprawdź czy osłona tarczy hamulcowej nie jest delikatnie gdzieś skrzywiona...
Potwierdzam, miałem podobnie i łożysko było tak wyjechane, że uszkodziło piastę i nie dało zdjąć tego normalnie, wymiana u mnie również pomogła.
Podczepię się pod temat żeby nie zakładać nowego. Mój problem jest identyczny z tym że problem polega na tym że właśnie kiedy skręcam w prawo to tak jakby coś ocierało, dudniło w lewym kole, ale czuję to też delikatnie na kierownicy. Najlepsze jest to że wymieniłem już raczej wszystkie elementy przedniego zawieszenia. Jeszcze jeden znajomy podpowiedział mi że może to wina amortyzatora który przy skręcie w prawo obniża się... tylko że moim zdaniem wtedy byłby jakiś ślad na nadkolu czy gdzieś.... łożyska wymieniałem jakiś rok temu więc dziwne że już by się posypały..chyba że były jakieś wadliwe. Mówicie że mogą to być łożyska??
VW Golf MK4 130 PS, Skoda Octavia II FL 1.6 MPI
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Mogą być łożyska.Jakiej firmy zostały zamontowane?Prezes156 pisze:łożyska wymieniałem jakiś rok temu więc dziwne że już by się posypały..chyba że były jakieś wadliwe. Mówicie że mogą to być łożyska??
Re: Tarcie w lewym kole przy skręcie w prawo
Powiem Ci że nawet nie wiem bo akurat to wymieniali mi "mechanicy" ale zaufani więc raczej najtańsze nie były... . Sprawdzałem ostatnio znowu wszystko i nic nie jest luźne... z resztą wszystko tam jest nowe....Obstawiałem jeszcze amory.... przekładnia raczej ok bo nie ma z niej wycieków, skręcanie płynne etc. Jedynie zauważyłem że tą osłonę gumową na maglownicy właśnie mam trochę poszarpaną nie wiem czemu... kurde zagadka z tym jest konkretna.waski1 pisze:Mogą być łożyska.Jakiej firmy zostały zamontowane?Prezes156 pisze:łożyska wymieniałem jakiś rok temu więc dziwne że już by się posypały..chyba że były jakieś wadliwe. Mówicie że mogą to być łożyska??
VW Golf MK4 130 PS, Skoda Octavia II FL 1.6 MPI
Do wymiany było łożysko a w moim samochodzie jest ono razem z piastą, także wymieniłem piastę i wszystko ok