Nierówna praca na zimnym silniku.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Od kąd zaczęła sie minusowa temperatura mój golf 4 2.3 (150km) na zimnym silniku nie ładnie pracuje. golf ma założony gaz sekwencyjny ale mino wszystko odpalany jest na benzynie. zapalam np. rano zapali nie dodam gazu to zgaśnie, dodam gazu tak 1500obr no to działa popuszczę troche gazu to tak jak by nie palił na wszystkie cylindry po paru sekundach puszcze całkiem gaz po spadają obroty stopniowo i ostatkiem sił silnik chodzi i zagaśnie. Przy spadku obrotów jak dodam gazu potrafi strzelić na benzynie. I tak jak by nie miał ssania. po osiągnięciu pewnych stopni chodzi tak jak powinien. założony był filtr stożkowy zmieniałem to oryginalny poprawa jest troche ale nie jest to co ma być. Może to być wina świeć czy kabli lub paliwa? Proszę o pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam
P.S jakis swiece polecacie do tego silnika?
P.S jakis swiece polecacie do tego silnika?
Ostatnio zmieniony wt gru 02, 2014 16:41 przez thesykacz, łącznie zmieniany 1 raz.
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Jak najbardziej.thesykacz pisze:Może to być wina świeć czy kabli lub paliwa?
Panowie czy wina takiej pracy moze byc to http://zapodaj.net/2c638529f230b.jpg.html" onclick="window.open(this.href);return false; . jak sie to wogóle nazywa ten wężyk?
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
thesykacz, Ten wąż nie będzie powodem nierównej pracy i gaśnięcia ale wymień go bo pewnie leje Ci olejem po silniku. Podstawa to diagnostyka i sprawdzenie błędów, a o tym nic nie pisałeś.
Może być przepustnica, czujnik temperatury, układ zapłonowy (świece, przewody, cewka) itp.
Najlepsze świece do tego silnika to takie, jakie przewidział producent - NGK BKR5EKUP.
Bez sprawdzenia błędów to wróżenie z fusów.
Może być przepustnica, czujnik temperatury, układ zapłonowy (świece, przewody, cewka) itp.
Najlepsze świece do tego silnika to takie, jakie przewidział producent - NGK BKR5EKUP.
Bez sprawdzenia błędów to wróżenie z fusów.
kupiłem świece. na jutro umówiem sie z mechanikiem i ma wymienic swiece i podpiac pod komputer ogólnie powiedział ,,doprowadze ci go do stanu'' mam nadzjeje ze to nie bedzie kosztowne. aha i jeszcze jak z rozpedu wcisne sprzegło to albo zafaluje i zgśnie alb tylko zafaluja obroty i wróci spowrotem na 900obr
Na komputerze pokazuje że do wymiany jest sonda lambda bo bije 4%. Czy do tego silnika podejdzie sonda np o 1.8 czy innego silnika ?
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
Kup nową ori dedykowaną Boscha, koszt ok. 300zł a spokój na lata i pewność, że wszystko jest ok.
Panowie byłem u mechanika podczepił pod komputer i powiedział ze sonda lambda bije 4% a powinna bić 1% czy to prawdą jest?