Stukanie przy kole
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Stukanie przy kole
Witam! Dzisiaj zauważyłem, że mam pewien problem w swoim Golfie IV. Mianowicie gdy jadę prosto coś stuka przy lewym kole (im szybciej jadę tym głośniej i częściej stuka) dzieje się tak gdy także skręcam w prawo, lecz gdy skręcam w lewo to stukanie jakby znika (albo mi się wydaję) i nie wiem co to może być. Proszę o pomoc i porady, dziękuję! Dodam jeszcze, że przy przyspieszaniu (wystarczy lekko wcisnąć gaz) te stukanie jakby uspokaja się, ucicha (lub mi się tylko tak wydaje).
Stukanie przy kole
u mnie podobne objawy miał poluzowany przegub, ale sprawdz przy okazji czy coś Ci sie nie odkręciło stabilizator albo koncowka drążka. na samym końcu łozysko do diagnozy
Stukanie przy kole
Przegub stuka zaraz po ruszeniu, więc to nie to, miałem coś podobnego u siebie w Vento też przy skręcie zaczynało stukać tak od 40km/h. Na początku wymieniłem 4 przeguby na nowe i to nie najtańsze, wyjeżdżam z warsztatu, a tu zonk jak stukało, tak stuka (myślałem, że mnie zaraz krew zaleje, kasa wydana, a usterka dalej jest), więc nie polecam na początek ruszać przegubów, tylko zacząć od łożysk. U mnie winowajcą okazało się właśnie łożysko koła przedniego, po wymianie obydwu + piasty totalna cisza, a przed wymianą waliło, aż strach było jeździć. Proponuję Ci to samo rozwiązanie.
-
- Nowicjusz
Stukanie przy kole
Usterka naprawiona. Do naprawy usterki użyłem klucza do kół. Chciałbym także pozdrowić wulkanizację którą odwiedziłem w celu załatania koła bo załatali, ale powinni więcej jeść bo coś siły nie mają aby koło dobrze dokręcić