[mk2] Silnik się przegrzewa, chłodnica zimna

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

[mk2] Silnik się przegrzewa, chłodnica zimna

Post autor: Kowal_ » śr lip 19, 2006 15:32

Witajcie wszyscy. Mam problem ze swoim golfem 1.3 MH.

Dzisiaj wracając z Katowic nagle zaczęła mi rosnąć wskazówka temperatury silnika. Zawsze było tak, że jak skała trzymała się w połowie.

Zatrzymałem się.

Pierwsze co mi się nie podobało - wentylator się nie kręci.

Sobie myśle, że się spalił, albo bezpiecznik poszedł.

No ale oglądam sytuację dalej i co zauważyłem.

Silnik jest cholernie gorący, górna rura również, ale: prawie cała chłodnica i dolna rura były chłodne!

Przeczytałem trochę tutaj na forum o podobnych problemach i czesto wymieniana przyczyna - termostat. Mam problem taki, że nie wiem kompletnie jak to wygląda i gdzie się znajduje :(

Druga sprawa- już poprzedni właściciel mówił, że samochód słabo grzeje bo nagrzewnica wymaga przeczyszczenia. Miałem się za to zabierać ale czasu brak i nie ma kiedy :(

Jeszcze jedna rzecz, która być może pomoże - kiedy chciałem włączyć ogrzewanie to leciało zimne powietrze.

Wychodzi na to, że płyn chlodniczy stał cały czas w silniku.

Tylko teraz pytanie - co się zepsuło? Nagrzewnica się zatkała na amen czy nie działa termostat (wiem o nim tyle, że otwiera płynowi droge gdy temp. silnika osiągnie 85*C)

O ile nagrzewnice jestem w stanie sprawdzić (dużo rozbierania :( ) to z termostatem bez jakiejkolwiek wiedzy na razie sobie nie poradzę :(

Pomóżcie :( Autem do pracy musze dojeżdżać :/

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » śr lip 19, 2006 15:44

Jeśli silnik jest gorący, a chłodnica letnia, to napewno termostat. w 1300 termostat o ile pamiętam jest przy silniku na końcu węża z chłodnicy. Musisz spuścić płyn, rozebrać , wyciągnąć termostat i włożyć nowy -dobry. Twój widocznie nie puszcza.
Co do nagrzewnicy to najpierw zmień termostat i zobacz na ogrzewanie, a dopiero jeśli dalej nie będzie grzało baw się z nagrzewnicą

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » śr lip 19, 2006 15:50

jacumba pisze:Jeśli silnik jest gorący, a chłodnica letnia, to napewno termostat. w 1300 termostat o ile pamiętam jest przy silniku na końcu węża z chłodnicy. Musisz spuścić płyn, rozebrać , wyciągnąć termostat i włożyć nowy -dobry. Twój widocznie nie puszcza.
Co do nagrzewnicy to najpierw zmień termostat i zobacz na ogrzewanie, a dopiero jeśli dalej nie będzie grzało baw się z nagrzewnicą
Myslałem, też nad tym, że się chłodnica mogła zatkać także płyn mam już spuszczony, a chłodnice wyciągniętą i wypłukaną -drożna.

Termostat przy końcu węża - pytanie którego? Tego dolnego czy górnego? (domyślam się, że dolnego, ale moge być w błędzie..)

Mam pytanie - co rozebrać? To jest jakaś puszka, obudowa?

Prosiłbym o jakieś dokładniejsze info co do wymiany tego :)

I jeszcze jedno ten termostat to będzie miał wygląd takiej przepustnicy etc. ? Jakiej to jest wielkości?

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » śr lip 19, 2006 15:51

jacumba pisze:Jeśli silnik jest gorący, a chłodnica letnia, to napewno termostat
Zdecydowanie termostat - nie wierzę że padła Ci pompa wody
jacumba pisze:Co do nagrzewnicy to najpierw zmień termostat i zobacz na ogrzewanie
Też tak myśle, ale może ona faktycznie jest zatkana - w szczególności jak poprzedni właściciel wlał jakiś uszczelniacz....

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
jacumba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jacumba » śr lip 19, 2006 15:58

ta puszka obudowa na końcu dolnego węża

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » śr lip 19, 2006 17:27

Powróciłem ze sklepu motoryzacyjnego z cześciami i zakupiłem nowy termostat firmy "Vernet". Zapłaciłem 35zł za niego.

Ta "obudowa" to sprawiająca wrażenie plastikowej część do której dochodzą 2 węże oraz są na niej jakieś 2 czujniki?

Awatar użytkownika
SeBiDiN_GTI
BlackMagicPower
BlackMagicPower
Kontakt:

Post autor: SeBiDiN_GTI » śr lip 19, 2006 18:09

mkowalm pisze:termostat firmy "Vernet".
Ja bym nie polecal tej firmy jak mialem mk2 to na 3 jeden vernet byl dobry :| Pozatym cos duzo za niego zaplaciles

U mnie z wymiana termostatu przy 1.6 bylo taj ze trzebya bylo pompe od wspomagania rozebrac i jeszcze cos i bylo duzo roboty,a nie wiem jak u ciebie czy masz wpomo czy nie?!?!

Moj GTI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=725571#725571
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images21.fotosik.pl/28/f649346d0807a928.jpg[/img][/url]

Sprzedany :(((

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » śr lip 19, 2006 19:41

kanapakinczkin pisze:
mkowalm pisze:termostat firmy "Vernet".
Ja bym nie polecal tej firmy jak mialem mk2 to na 3 jeden vernet byl dobry :| Pozatym cos duzo za niego zaplaciles

U mnie z wymiana termostatu przy 1.6 bylo taj ze trzebya bylo pompe od wspomagania rozebrac i jeszcze cos i bylo duzo roboty,a nie wiem jak u ciebie czy masz wpomo czy nie?!?!
Witaj.

Cóż. U mnie w pobliżu znam chyba tylko jeden sklep z częsciami do mk2 gdzie mogę prawie wszystko dostać. Auto mam od stycznia więc raczkuje jeszcze z tym wszystkim i nie znam zbyt wielu punktów. Pozatym nie mam też zbyt wiele czasu, pracuję w wakacje do tego w trochę takich kijowych godzinach no i poprostu ciężko cokolwiek załatwić.

Co do samej firmy, innych nie mieli na stanie (pytałem się o inne odpowiedniki, czy mają jakieś lepsze etc), ale wziąłem ten co mieli.

btw wyczytałem tutaj na forum, że da się sprawdzić działanie tego poprostu gotując go w garnku - moje pytanie, jak to ma dokładnie wyglądać i na co mam patrzeć?

Wspomagania nie mam.

Podczas chęci demontażu tego plastikowego "kolanka" w celu wydobycia termostatu pierwsze co mnie się rzuciło w oczy to popękane gwinty :/ Efekt taki, że wykręcenie tego jest niemożliwe bo śrubki sie nie wykręcają tylko kręcą się w miejscu. Walczyłem i nie dało rady niestety. No to nie pozostało mi nic jak demontaż całej tej plastikowej części. Tak też uczyniłem. To co zobaczyłem w środku mnie przeraziło. Syf nieziemski, nie dziwie się, że termostat nie działa, pewnie za bardzo syfem oblazł (jakaś maź, kamień itd.) Pozatym drożność tego tez słaba..

Czeka mnie kupno tej części.

Pytanie- jak się ta część nazywa w której jest termostat, jest plastikowa, wchodzi do niej 6 rur oraz 2 czujniki (?) ??

Oraz inne pytanie z ciekawości ;) Co to za 2 czujniki siedzą ? (podejrzewam, że temperatury) kolory - czarny i niebieski.

Teraz przez cztery dni autko bedzie stalo bez chłodnicy, tej plastikowej części, do pracy dojadę jutro autobusem, ale postaram się załatwić żebym mógł przyjechać służbowym autem ;)

W poniedziałek montaż wszystkiego, ale przed zalaniem jeszcze wezme się za jeszcze jedną rzecz - nagrzewnica bedzie wyczyszczona, skoro juz robie to zrobie to przy okazji i będe miał problem ogrzewania z głowy ;) (słabe ogrzewanie trochę dokuczało w tych największych mrozach ;) )

Kolejne pytanie - gdyby nagrzewnica była tak mocno zaczopowana, że syf nie chciał by puścić - co sądzicie o tych z allegro (tanie są po ok. 30zł)? Pewnie podróbki, ale zapytać można czy to się do czegoś nadaje ;)

Cóż to moje pierwsze autko, kupione od rodziny, mechanika w dodatku, ale teraz kiedy ja staram się dbać i coś padnie to wychodzą przy okazji inne rzeczy. Krótko mówiąc wychodzi niedbalstwo (szewc w dziurawych butach chodzi). Ale staram się golfika doprowadzać do na prawdę bardzo dobrego stanu. Troche kosztuje, ale wspomaga mnie ojciec na szczęście i jakoś daję radę.

irekczek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: irekczek » śr lip 19, 2006 20:02

co do sprawdzenia termostatu to znajdziesz tutaj:

http://www.szorka1.republika.pl/termostatu.htm

masz inny silnik niż ja.. ja te czujniki mam zaraz przy silniku na górze. Wiem , że jeden z nich podaje ifo o temperaturze do gaźnika(chyba) a drugi pokazuje temperature na desce rozdzielczej.

Co do gwintów to jeszcze da się coś uratowac.. nie musisz kupować tej części. Ja bym rozwiercił śrube i później od nowa nagwintował , nowa śruba i działa...

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » śr lip 19, 2006 21:15

irekczek pisze:co do sprawdzenia termostatu to znajdziesz tutaj:

http://www.szorka1.republika.pl/termostatu.htm

masz inny silnik niż ja.. ja te czujniki mam zaraz przy silniku na górze. Wiem , że jeden z nich podaje ifo o temperaturze do gaźnika(chyba) a drugi pokazuje temperature na desce rozdzielczej.

Co do gwintów to jeszcze da się coś uratowac.. nie musisz kupować tej części. Ja bym rozwiercił śrube i później od nowa nagwintował , nowa śruba i działa...
Termostat sprawdzony - działa dobrze na szczęście.

Dzieki za info o czujnikach :]

No raczej nie da się zbytnio uratować.

Kolanko ma tylko dziury, a takie "łepki" w kształcie listery "D", które są nagwintowane znajdują się na tej głównej cześci i są one popękane wlaśnie. Rozwiercenie, nowe gwinty to nic nie da bo się będzie poprostu rozszerzało :(

Powie ktoś jak się ta część nazywa? :) Chyba bede musiał do sklepu ją wziąć ze sobą :P

A i jeszcze jedno pytanie - w tej części u mnie nie ma żadnej pompy wodnej, przynajmniej tak mi się zdaje, gdzie jeszcze może być umiejscowiona?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”