Golf 2 1.6 Problem z Ciśnieniem Oleju

Tutaj piszemy o problemach związanych z mechaniką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Hidden
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Hidden » czw sty 09, 2014 16:50

Witam Wszystkich użytkowników jak i pasjonatów motoryzacji:)
choć wcale mi nie do śmichu , otóż mam problem z zapalającą i titającą kontrolką oleju
Problem pojawia się przy dłuższych trasach potrzeba 100 kilometrów co by problem zaczął występować
i dzieje się to jak już często przy wyższych obrotach jak i przy jeździe pod górkę ale stawałem i zaraz po zgaszeniu silnika na bagnecie ponad 3/4 , po paru minutach stan był by pewnie full
Ogólnie autko staram się utrzymać w perfekcyjnym stanie , ale martwi mnie ta sprawa
Dodam że czujnika ciś. oleju oba wymieniłem odpowiednio brązowy w głowicę biały w podstawę filtra
Jeżdżę na Valvoline 10w40 pół syntetyk i co ciekawe na bagnecie po przejechaniu 10k km nadal full stan
Ciśnienie zmierzyłem po odpaleniu silnika i zagrzaniu go do temperatury pion pokazywał na manometrze od 2 do 5 bar
ale wybrałem się w trasę z manometrem i podczas gdy kontrolka się zapaliła robiłem pomiar i pokazywał już max 2.9 - 3 bary, i zacząłem szukać problemu spadku, myślałem że będzie to przytkane sitko smoka ale miskę zdjąłem i sitko czyste przy okazji odkręciłem pompę oleju i wygląda w sumie tak że nie ma się w niej co popsuć ale , i tu pytanie czy może być tak że jak już olej jest gorący to Koło zębate na trzpieniu pompy może łapać luz i się obracać sam trzpień a zębatka wolniej ? czy może do wymiany są Panewki? a i dodam jeszcze że przy wymianie popychaczy na deklu plastikowym było bardzo dużo nagaru tyle że ten dekielek bo oczyszczeniu zrobił się 3 razy lżejszy z wieszchu na pompie też jest pewna warstewka nagaru czy może o pwenym czasie dochodzić do Przytkania jakiś kanałów olejowych ?

głupi już jestem , dodam tylko że silnik pracuję bardzo cicho

HELP jeśli ktoś miał podbny problem i sobię z tym poradził niech się wypowie BĘDĘ wdzięczny nawet może dam nagrdę:)
POzdrawiam
Jan

mariusz33
Forum Master
Forum Master

Post autor: mariusz33 » czw sty 09, 2014 22:00

Witam mialem podobnie w silniku 1.8 ,wymienilem pompe oleju na nowke i jak reka odjol.U ciebie w 1.6 jest pompka paliwa mechaniczna ,moze przepuszcza membrana paliwo do oleju i go rozrzedza (tez tak mialem w 1.3)jak sie rozgrzeje.Ja stawiam na pompe oleju.

Mariusz

Hidden
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Hidden » pt sty 10, 2014 15:26

No Dobra więc zmawiam Pompę, niestety zamiennik coś ok 90zł , ale może trochę po jeździ ,a z czasem uzbiera się na ORY
Jutro zamontuję i wybiorę się na wycieczkę sprawdzić czy to Pomogło

Dziękuję za Podpowiedz Mariusz :) jak to zabangla DAJĘ Pomógł :)

mariusz33
Forum Master
Forum Master

Post autor: mariusz33 » pt sty 10, 2014 19:57

Witam ja tez kupilem zamiennik a mialem 1.8gti i lubialem ciagnac ok 200i bylo ok.

Mariusz

Hidden
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Hidden » sob sty 18, 2014 23:16

Witam Ponownie
NIESTETY po wymianie pompy oleju problem nadal się pojawia :(
Nie wiem gdzie szukać , ktoś mi podpowiedział że ciśnienie może gubić na panewkach wałka pośredniego , aj ajjj

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn sty 20, 2014 23:22

Hidden, zweryfikuj miarę w jakiej podajesz ciśnienie
Na 1,8 bara jest bodajże czujnik wysokiego ciśnienia.
Przy jakich obrotach masz podawane wartości?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mechanika”