Problem z klimatyzacja
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z klimatyzacja
witam
fura stała na słońcu ze trzy godziny. Nagrzała się niemiłosiernie. Potem włączyłem klimę i z okolic sprężarki zaczął dochodzić taki hałas, że hej. Coś jak padnięte łożysko. Wentylatory po włączeniu od razu złapały drugi bieg. Zauważyłem jedną prawidłowość. Jak się trochę przejechałem i samochód schłodził się podczas jazdy to klima zaczęła pracować prawidłowo - tzn bez tego hałasu. Co to może być - układ nie wyrabia przy tej temperaturze? Za dużo albo za mało czynnika chłodzącego? Dodam jeszcze, że klimatayzacja chłodzi bardzo dobrze.
Pozdrawiam
PP
fura stała na słońcu ze trzy godziny. Nagrzała się niemiłosiernie. Potem włączyłem klimę i z okolic sprężarki zaczął dochodzić taki hałas, że hej. Coś jak padnięte łożysko. Wentylatory po włączeniu od razu złapały drugi bieg. Zauważyłem jedną prawidłowość. Jak się trochę przejechałem i samochód schłodził się podczas jazdy to klima zaczęła pracować prawidłowo - tzn bez tego hałasu. Co to może być - układ nie wyrabia przy tej temperaturze? Za dużo albo za mało czynnika chłodzącego? Dodam jeszcze, że klimatayzacja chłodzi bardzo dobrze.
Pozdrawiam
PP
Ostatnio zmieniony pn maja 05, 2008 20:51 przez PawelP, łącznie zmieniany 2 razy.
sprzęgło.....? Jak jest trochę chłodniej na dworze - albo nie stoi na słońcu to działa niby normalnie - ale kto wie. Jaka jest najprostsza metoda na sprwdzenie sprzęgła? Ma ktoś pomysł?GTomek pisze:możliwe że sprzęgło w kompresorze się kończy bo z tego co opisujesz tylko taki wniosek mi przychodzi
[ Dodano: 22 Cze 2006 15:05 ]
za mało raczej nie - gdyby było za mało to kompresor by się nie włączył i by nie chłodziło. Raczej jest za dużo - i jak jest kilka stopni więcej to ciśnienie w całym układzie jeszcze bardziej rośnie i może to stąd. Ale czujniki od ciśnienia chyba reagują na za wysokie i na za nieskie ciśnienie - i tak czy siak - kompresor nie pownien się włączyć.greg pisze:podjedź i niech sprawdzą ilość czynnika chłodzącego. chyba za mało...
Witam.
Moj problem z klimka polega na tym ze:po kolei,mk3 z 1994 klima mysle ze dokladana,ale pewien nie jestem-mam taka instrukcje do niej na ktorej pisze vw golf i nazwa klimy-Diavia i dzisiaj ja wlaczylem i zaczela fajnie chlodzic po czym kompresor sie wylaczyl i po kilku sekundach znowu wlaczyl i tak w kolko?
Moj problem z klimka polega na tym ze:po kolei,mk3 z 1994 klima mysle ze dokladana,ale pewien nie jestem-mam taka instrukcje do niej na ktorej pisze vw golf i nazwa klimy-Diavia i dzisiaj ja wlaczylem i zaczela fajnie chlodzic po czym kompresor sie wylaczyl i po kilku sekundach znowu wlaczyl i tak w kolko?
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Panowie czyli prawdą jest że sprzęgło na kompresorze nie załączy się gdy nie ma czynnika chłodzącegow obiegu ? Bo u mnie po wymianie kompresora sie nie załąxcza i nie wiem czy jechać nabijac czy kompresor walnięty !
GOLF II 1,8 GT 90 PS - ex
GOLF III 2,8 VR6 174 PS - ex
GOLF III 2,0 GTI 115 PS - ex
GOLF IV 2,3 V5 GTI 170 PS - EX
SKODA OCTAVIA 1,9 TDI 4x4 101 PS - :)
GOLF III 2,8 VR6 174 PS - ex
GOLF III 2,0 GTI 115 PS - ex
GOLF IV 2,3 V5 GTI 170 PS - EX
SKODA OCTAVIA 1,9 TDI 4x4 101 PS - :)