Po kupnie mojego mk3 z silnikiem 1.4 ABS wymieniłem rozrząd (kompletny), olej, filtry... ogólnie standard po kupnie uzywanego

Teraz mam 2 problemy z nim... Baaardzo mnie wkurzające lecz nie sa to jakies powaznie usterki... Więc :
1) wskaźnik temperatury wody/płynu chłodniczego pokazuje 100*C zamiast 90*C i sie waha... raz pokazuje dobrze 90*C potem urośnie do 100-105*C, znowu spadnie i tak w kółko...
dodam ze termostat jest wymieniony, obieg jest w porzadku, pompa wody dziala, termostat otwiera sie po rozgrzaniu i płyn ma temperature 92*C - sprawdzałem temometrem sadzając go w zbiorniczek wyrównawczy wiec na bank jest ok. wentylator sie załącza normalnie na chłodnicy, płyn dochodzi bo jest gorąca chłodnica...
mało tego ze źle pokazuje temp. to jeszcze nie grzeje mi w środku ciepłe powietrze (takie jak powinno) bo preciez po odkręceniu nawiewu na max ciepłe to powinno w ręke parzyć a leci letnie. 2 na 3 mechaników powiedziało i że to nagrzewnica ale weze idace do nagrzewnicy sa gorące... mechanik mi sprawdzał i wszystko jest ok, klapki w kokpicie itd. wszystko drożne, filt kabinowy wymieniony.
2) po rozgrzaniu mruga i pika mi kontrolka oleju (rozrząd wraz z olejem wymieniony miesiąc temu na LOTOS 15w40)... wymieniałem juz czujniki ale nic nie dało... sprawdzałem ciśnienie w silniku i fakt faktem jest za niskie jak jest rozgrzany bo ma niecałe 2 bar ale silnik pacuje równo i ma normalna moc jak powinien miec. mechanik mowil mi zebym sie tym nie przejmował i jezdził... moge nawyzej dolac doktorka do oleju jak chce... na zimnym silniku po odpaleniu ma prawie 5 bar...
elektromechanik sprawdził mi instalacje i powiedział ze wszystko jest ok wiec to wina za małego ciśnienia... co moze sie stac jak bede jezdził z za mały ciśnieniem ?
3) po rozgrzniu silnika mam za wysokie obroty bo około 1,2 tys. jak moge je zmiejszyć ? mechanik czy samemu da rade ?
EDIT: dodam ze wymieniłem sobie licznik na taki z obrotomierzem i wymieniałem całe podświetlenie w środku na ledowe od LEDIKER'a ale licznik miałem od modelu 1.6 tez z 92 roku wiec po podłączeniu działa i pokazuje normalnie predkość, obroty, kilometry, czas itd.