Dziwne dzwieki pedalu hamulca i sprzegla
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwne dzwieki pedalu hamulca i sprzegla
tak jak w temacie mam problem z pedalami hamulca i sprzegla pierwszy z nich zaczal od jakiegs czasu mi piszczec jak naciskam badz puszczam go to gdzies ze srodka slysze jakby nienasmarowany pisk nie za glosny ale denerwujacy nie chodi tu o klocki hamulcowe ktore czasem przy hamowaniu wydaja dziwek jak sa mokre badz dopiero sie docieraja tylko o to ze mozliwe ze gdzies na stykach jest jakies nienasmarowane miejsce ktore wydaje ow dzwiek .... drugi zas pedal sprzegla wydaje dziwek cykniecia ("cyk") delikatne uderzenia gdy go puszczam (wciskajac nic) jak zniwelowac te dzwieki prosze o jakies pomysly badz rady DZIEKUJE»
ze sprzęgłem to mogą być różne czary, a jak chodzi o hamulec to jeśli kwiczy przy puszczaniu to na 99% szczęki chamulcowe ocierają o bębny (tak ma być) tyle że na sucho kwiczą:-)
ja sie tego pozbyłem 2 miechy tamu-po prostu odkręciłem koła tylne(ale tylko środkową śróbą tak żeby zdjąć razem z kołem pokrywę bębna) i popsikałem smarem w sprayu miejsca styku krawędzi szczęk z bębnem, a przy okazji jeszcze linki i sprężynki(tylko nie posmarujsobie przypadkiem okładzin:-)
piszczenie ustało
ja sie tego pozbyłem 2 miechy tamu-po prostu odkręciłem koła tylne(ale tylko środkową śróbą tak żeby zdjąć razem z kołem pokrywę bębna) i popsikałem smarem w sprayu miejsca styku krawędzi szczęk z bębnem, a przy okazji jeszcze linki i sprężynki(tylko nie posmarujsobie przypadkiem okładzin:-)
piszczenie ustało
Z hamulcem tez tak miałem. Więc tak.1. Zdejmij bebny. 2.Wyciag szczęki. . W miejscach w ktorych szczeka dotyka do wemnetrznej strony bębna fabrycznie sa zrobione takie punkciki. Ich starcie powoduje pisk przy nacisnieciu (puszczaniu) hamulca.3.Wez młotek i punktak i zrob ja na nowo. Napisz czy pomogło. A ze sprzegłem tez tak samo mam:)