lambda czy po wymianie trzeba ja ustawic (nastroic)?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
lambda czy po wymianie trzeba ja ustawic (nastroic)?
No wiec wlasnie znalazlem sklep z ta czescia i przymierzam sie do kupna i zamontowania, ale ktus tam ostrzegl mnie ze byc moze trzeba ja w jakis tam sposob dostroic by dzialala prawidlowo.
Czy ktos ma juz taka wymiane za soba?
I jeszcze jedna rzecz jaka mnie zastanawia
<<TUTAJ>> pisalem o sondzie o tym gdzie ulokowana jest u mnie.Zapodalem tam zdjecie.Widoczna jest od silnika ale UWAGA zlaczke ma obok katalizatora pod podwoziem czyli prawie w polowie samochodu.. Tak wiec co smieszne jest dla mnie Sonda jest przy samym silniku..dalej kabelek pod podwozie (ponad metr) zlaczka i spowrotem az niknie w przedziale pasazerskim przy kierownicy
Czy to nie jest dziwne??
A moze czesc modeli ma sonde przy samym katalizatorze?? To mialo by sens, bo obok jest zlaczka
A moze u mnie to jakas przerobka??
Ciekaw jestem co sadzicie o tym
Czy ktos ma juz taka wymiane za soba?
I jeszcze jedna rzecz jaka mnie zastanawia
<<TUTAJ>> pisalem o sondzie o tym gdzie ulokowana jest u mnie.Zapodalem tam zdjecie.Widoczna jest od silnika ale UWAGA zlaczke ma obok katalizatora pod podwoziem czyli prawie w polowie samochodu.. Tak wiec co smieszne jest dla mnie Sonda jest przy samym silniku..dalej kabelek pod podwozie (ponad metr) zlaczka i spowrotem az niknie w przedziale pasazerskim przy kierownicy
Czy to nie jest dziwne??
A moze czesc modeli ma sonde przy samym katalizatorze?? To mialo by sens, bo obok jest zlaczka
A moze u mnie to jakas przerobka??
Ciekaw jestem co sadzicie o tym
Moim zdaniem nawet nie koniecznie trzeba resetować kompa... Komputer powinien odrazu wykryć nopwą sondę przekazującą już mu poprawne sygnały (napięcie) więc nie trzeba resetować, czasem zdarza się tak że komp musi się przyzwyczaić przez jakiś czas trzeba pojeździć żeby dopasował się do nowego elementu. Ostatecznie pozostaje reset kompa podstawowy poprzez ściągniecie klamr aku, tylko pamiętaj najpierw minus potem plus...
[b] >>> www.4tun.vel.pl <<< [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]
- mariusz:-)
- Nowicjusz
- Auto: MK7
Dokładnie tak! Wystraczy wymienic i gra! warto po wymianie zresetowac kompa, który przez uszkodzona sonde nałapał głupot do pamięci i przez to adaptacja benzyny troche mu sie mogła rozjechac, ale to zalezy jeszcze od usterki sondy czy to jest zwarcie do masy czy poprostu przekłamywanie odczytów najcześciej zanizanie napięcie sondy przez co wzbogaca sie mieszanka. Czyli krótko : wymienic sonde na nową ,zresetować kompa i jeździć!mariusz:-) pisze:co ja tu czytam ?????
czy to znaczy że komputerowe ustawianie to wszystko pic na wodę ???? no to ładnie 5 dych w plecy, poważnie można to tylko wymienić i samo się zgra z komputerem ????
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
Pinhead z wiesz, że komp ci się zresetuje. Jak już mówiłem nie resetuje się a co do wymiany sondy to nic nie trzeda robić (w tym silniku) a błąd po czasie sa się usunie (jeżeli przez pewien czas nie wystąpi ponownie usterka).
homsky sondato urządzenie pomiarowe więc jeżeli ona podaje dobre wartości ( np po wymianie) totomputer sam się dostosuje i do tego nie potrzeba żadnego resetowania (po przez odpięcie aku) mówie teraz o wymianie sondy a nie o wszystkich podzespołach.
Kompa zawsze warto podłączyć choćby po to czy diagnoza była prawidłowa i czy wszystko jest ok.
Pozdrawiam
homsky sondato urządzenie pomiarowe więc jeżeli ona podaje dobre wartości ( np po wymianie) totomputer sam się dostosuje i do tego nie potrzeba żadnego resetowania (po przez odpięcie aku) mówie teraz o wymianie sondy a nie o wszystkich podzespołach.
Kompa zawsze warto podłączyć choćby po to czy diagnoza była prawidłowa i czy wszystko jest ok.
Pozdrawiam