dlugiewicz pisze: wlasnie wrocilem od mechanika, kod bledu to 'p1248 injection start control deviation' poczytalem na stu forach i przyczyn moze byc jak zwykle kilka: zle ustawienie rozrzadu, (sadze ze to odpada bo wg zrodel gdyby tak bylo chodzil by caly czas nierowno) zly kat ustawienia wtrysku (za niski lub za wysoki), no i trzeccia opcja najprostsza ktora znalazlem to wymiana trzeciego wtrysku tego ktory jest podlaczony pod kabel (sterujacy?)
Powiadasz że wróciłeś od mechanika ?....

A ja ci powiem ,że to nazywanie tego kogoś mechanikiem ,to nadużycie ...bo gdyby to był normalny spec ,to by ci ustawił ten kąt wtrysku ,bo to góra 10 minut roboty

A nie odczytał błedy ,i kazał szukać przyczyny

jak czytam takie opowieści ,to ręce mi opadają ,na takich

...no słów mi brak

Ludzie ,do kogo wy prowadzacie te auta ? jak nawet tak banalnej rzeczy jak ustawienie kąta wtrysku, w takim sdi ,nie potrafią ....zgroza

Zostaw ten wtrysk sterujący w spokoju i niech ci jakiś normalny użytkownik ,choćby tego forum ustawi ten kąt wtrysku .
dlugiewicz pisze:czy ktos juz 'zjadl na tym zeby'?
Wielu zjadło ,w tym ja zjadam od kilku lat ,grzebiąc tylko w tdi ,więc mogę smiało powiedzieć , że tajemnic już przede mną żadnych nie mają ,bo liczba usterek i niedomagań w tych silnikach jest ograniczona ,a przerobiłem już chyba wszystkie ,i tu zaznaczam,że nie jestem mechanikiem i nie posiadam żadnego warsztatu

...czy to tdi ,czy sdi ,to prostszych w diagnozie silników już nie ma i nie będzie

tylko trzeba jechać do kogoś kto na codzień w nich grzebie ,a nie do jakiegoś patałacha ,co tylko błędy umie odczytywać
dlugiewicz pisze:kwestia tylko czy ten komputer to pokaze bo golf juz dziadek z 2000r a z tego co wiem w tych sdi nie ma wpakowanej elektroniki, i silnik prosty jak budowa cepa

Elektroniki tyle samo co w tdi ,bo pompa wtryskowa sterowana potencjometrem ,czyli elektrycznie za pomocą '' kabelków" i jakiś komp ,musi to realizować ....tyle że nie ma turbiny i jeden potencjalny problem z przeładowaniem lub niedoładowaniem mamy w sdi z głowy

Jedyna elektronika w tych autach ,to sterownik silnika ,no i przepływomierz . Reszta to czujniki temperatury ,obrotów ,szybkości ,położenia wału itd .
dlugiewicz pisze:kupilem kilka miesiecy temu okazyjnie w Southport taka zabawke
http://allegro.pl/sun-solus-pro-soft-13" onclick="window.open(this.href);return false; ... 16408.html (cena w pl powalila mnie na kolana bo mnie wyniosl 800f , czy w nim jest opcja sprawdzania wtryskow, cisnienia itd?
Kupiłeś jakiś wypasiony wynalazek ,zupełnie zbędny do diagnozy tak prostego auta jak twoje ...do jego diagnozy,wystarczy zwykły vag com,lub polski vag ,dostępny za free ,albo za kilkadziesiąt złotych.I ten zwykły vag com ,pokaże wszystko co pozwoli pokazać sterownik silnika ,czyli statyczny kąt wtrysku na zablokowanych nastawach ,korekcje na wtryskiwaczach ,temperatury jakie są "widziane " przez czujniki ....No i pozostałe parametry które to sprawdza się w czasie jazdy ,czyli w teście dynamicznym ....czyli to co potrzebne do pełnej diagnozy.A tak na koniec ,to nie piłuje się na luzie żadnego auta z hydropopychaczami ,bo co prawda nie w każdym przypadku ,ale często powoduje to własnie podwieszenie hydrauliki ...skutek kupa dymu ,"przebieranie " motorowni ,i często zgaśniecie i chwilowa niemozliwość odpalenia
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018