Dziwne i nietypowe oznaczenie silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Panowie, szukałem, ale nie znalazłem więc piszę.
Posiadam golfa 2 z podobno silnikiem 1.8 benzyna.
Silnik od dołu ma odlew 1.8 na silniku, ale szukając numerów silnika pod króćcem wody pod 3 świecą znalazłem taki oto numer silnika JB 292 167. Co to jest za silnik? Nigdzie w necie nie znalazłem takowego silnika w golfie 2. W jedynkach było JB ale o pojemności 1.5. Panowie potraficie mi pomóc?
Skrzynia ma oznaczenie AEN18038 a piętro niżej pod E jest cyfra 4.
Ogólnie to chodzi o to że wydaje mi się że są za duze obroty i chciałem dłuższą skrzynię, ale skrzynia jest podobno od 1.8, tak znalazłem w necie. Przy prędkości 100km/h mam 3000obr/min. to normalne? Bo przy 140km/h mam 4000obr/min i na trasie nie da się jechać, taki hałas.
Posiadam golfa 2 z podobno silnikiem 1.8 benzyna.
Silnik od dołu ma odlew 1.8 na silniku, ale szukając numerów silnika pod króćcem wody pod 3 świecą znalazłem taki oto numer silnika JB 292 167. Co to jest za silnik? Nigdzie w necie nie znalazłem takowego silnika w golfie 2. W jedynkach było JB ale o pojemności 1.5. Panowie potraficie mi pomóc?
Skrzynia ma oznaczenie AEN18038 a piętro niżej pod E jest cyfra 4.
Ogólnie to chodzi o to że wydaje mi się że są za duze obroty i chciałem dłuższą skrzynię, ale skrzynia jest podobno od 1.8, tak znalazłem w necie. Przy prędkości 100km/h mam 3000obr/min. to normalne? Bo przy 140km/h mam 4000obr/min i na trasie nie da się jechać, taki hałas.
Normalne dla krótkiej skrzyni. Ja u siebie mam w 1,8 długą i przy 3000 obr/min mam prawie 130 km/h.CharyPL pisze:prędkości 100km/h mam 3000obr/min. to normalne
A jakie oznaczenie ma długa skrzynia? Musze taką kupić.
A te oznaczenia silnika? Wie ktoś co to za silnik?
A te oznaczenia silnika? Wie ktoś co to za silnik?
-
- Mały gagatek
poszukaj w bagazniku kolo kola zapasowego naklejki z danymi silnika i skrzyni
|Właśnie zapomniałem dodać. Samochód oryginalnie miał 1.3 który został zmieniony na podobno 1.8 ale poprzedni właściciel nie da sobie ręki uciąć że to 1.8 dlatego szukałem oznaczeń silnika, a rama była cała zdrapana do gołej blachy i nie ma żadnych oryginalnych naklejek, już szukałem tej w bagażniku ale jej nie ma.
Potrafi ktoś rozszyfrować o co chodzi z tym JB na bloku silnika?
Ogólnie dodam, że golf został wyprodukowany w 88r w Bruksela "Belgia" tyle wiem po numerze VIN. A silnik jest na gaźniku pierburg 2E2.
Muszę się dowiedzieć co to konkretnie za silnik jest bo muszę wymienić pare części i wyregulować go, a ciężko tak na oko stwierdzić. Co z tego że od dołu ma odlew 1.8 jak podobno na 1.6 też był taki odlew, tak wyczytałem gdzieś w temacie tu na forum.
Gdzieś w necie znalazłem taki spis silników od golfa 1 aż po golfa 3 i żaden z nich nie ma takiego oznaczenia jakie jest na moim:
Silnik 1.3 NZ
Silnik 1.4 ABD
Silnik 1.6 JP
Silnik 1.6 RF
Silnik 1.6 PN
Silnik 1.6 EG
Silnik 1.6 AEK
Silnik 1.6 TD JR
Silnik 1.8 DX
Silnik 1.8 RP
Silnik 1.8 AAM
Silnik 1.8 PF
Silnik 1.8 ABS
Silnik 1.8 ADZ
Silnik 1.8 16V KR
Silnik 1.8 16V PL
Silnik 1.8 G60 PG
Silnik 1.9 TDI 1Z
Silnik 1.9 TDI AFN
Silnik 2.0 16V 9A
Silnik 2.0 16V ABF
Silnik 2.8 VR6 AAA
Silnik 2.9 VR6 ABV
Potrafi ktoś rozszyfrować o co chodzi z tym JB na bloku silnika?
Ogólnie dodam, że golf został wyprodukowany w 88r w Bruksela "Belgia" tyle wiem po numerze VIN. A silnik jest na gaźniku pierburg 2E2.
Muszę się dowiedzieć co to konkretnie za silnik jest bo muszę wymienić pare części i wyregulować go, a ciężko tak na oko stwierdzić. Co z tego że od dołu ma odlew 1.8 jak podobno na 1.6 też był taki odlew, tak wyczytałem gdzieś w temacie tu na forum.
Gdzieś w necie znalazłem taki spis silników od golfa 1 aż po golfa 3 i żaden z nich nie ma takiego oznaczenia jakie jest na moim:
Silnik 1.3 NZ
Silnik 1.4 ABD
Silnik 1.6 JP
Silnik 1.6 RF
Silnik 1.6 PN
Silnik 1.6 EG
Silnik 1.6 AEK
Silnik 1.6 TD JR
Silnik 1.8 DX
Silnik 1.8 RP
Silnik 1.8 AAM
Silnik 1.8 PF
Silnik 1.8 ABS
Silnik 1.8 ADZ
Silnik 1.8 16V KR
Silnik 1.8 16V PL
Silnik 1.8 G60 PG
Silnik 1.9 TDI 1Z
Silnik 1.9 TDI AFN
Silnik 2.0 16V 9A
Silnik 2.0 16V ABF
Silnik 2.8 VR6 AAA
Silnik 2.9 VR6 ABV
JB 1457ccm 4R 51 Golf I/Jetta/ Scirocco - 8/77-7/84 - Solex 34 PICT-5, Pierburg 1B3
-
- Mały gagatek
skoro mial wymieniony silnik to nr. vin nic nie da.kupujac czesci to musisz wziac na wzor i wtedy bedzie pewnosc.
-
- Mały gagatek
tak jak napisal kolega SToRM jb to silnik z mk1 1.5. ten numer pod swieca to model i numer silnika.moze zalozyli slupek od mk1 pod osprzet z mk2
Re: Dziwne i nietypowe oznaczenie silnika
A ten JB 1.5 z mk1 chodziłby z pierburgiem 2e2?
Kurde ja na tym silniku z tą skrzynią wycinałem na 1/4 S-klase W140 z 3.5 litrowym dieslem 150KM. To możliwe żeby 1.5 tak jeździł? Ogólnie to ja chciałem włożyć silnik 1.8 KR i długą skrzynię, ale to chyba będzie większy problem niż mi się wydawało. A jest gdzieś jeszcze na silniku jego numer wybity? Bo może ktos go przebił i jest nabite byle co. Oglądałem silniki 1.8 na allegro i przed numerem mają nabity jakiś znak, gwiazdkę albo strzałkę a tu jest tylko goły numer.
Kurde ja na tym silniku z tą skrzynią wycinałem na 1/4 S-klase W140 z 3.5 litrowym dieslem 150KM. To możliwe żeby 1.5 tak jeździł? Ogólnie to ja chciałem włożyć silnik 1.8 KR i długą skrzynię, ale to chyba będzie większy problem niż mi się wydawało. A jest gdzieś jeszcze na silniku jego numer wybity? Bo może ktos go przebił i jest nabite byle co. Oglądałem silniki 1.8 na allegro i przed numerem mają nabity jakiś znak, gwiazdkę albo strzałkę a tu jest tylko goły numer.
A co to strasznego? 150 KM w tej masie to muł - ponad 13-14 s do setki. Ale już z W124 2,3 miałbyś problem (1350 kg 136 KM).CharyPL pisze:wycinałem na 1/4 S-klase W140 z 3.5 litrowym dieslem 150KM
-
- Mały gagatek
Re: Dziwne i nietypowe oznaczenie silnika
u mnie w abs jest model silnika i jego numer.bez zadnych gwiazdek a 1.6d jp mialem numeracje z gwiazdkami.jesli pasowal konstrukcyjnie to bedzie chodzil.chyba ze jest to 1.8 z nabitymi numerami od 1.5.jesli dobrze kojarze to 1.5 mialy inne pokrywy zaworow niz 1.6 i 1.8
No właśnie pokrywa zaworów typowa jak w 1.8, 1.6. Jak miałem 1.6TD to taką samą miał jak mam tu. Byłem dzisiaj sprawdzić ciśnienie na cylindrach i jest gorzej niż myślałem. 1cyl. 5 barów, 2cyl. 6 barów, 3cyl 6 barów, 4cyl. 6 barów. Więc silnik tak czy inaczej do wymiany. Zaraz jak ogarnę zdjęcia to wrzucę wam zdjęcia silnika.
A właśnie apropo małego off topu, jak będę robił przekładkę silnika, będę musiał coś zmieniać z uchwytami czy podobnymi sprawami przy zakładaniu silnika:
- 1.9 tdi z golfa 3
- 1.8 16v KR z golfa 2 gti ?
A właśnie apropo małego off topu, jak będę robił przekładkę silnika, będę musiał coś zmieniać z uchwytami czy podobnymi sprawami przy zakładaniu silnika:
- 1.9 tdi z golfa 3
- 1.8 16v KR z golfa 2 gti ?
-
- Mały gagatek
od mk 2 bez problemu pasuje. mk3 ma inna lape za silnikiem i trzeba ja montowac od mk2
A przy tym 1.9 tdi to jakieś skomplikowane przeróbki typu cięcie, spawanie czy sprawy kosmetyczne? Bo tak sobie myślę, że diesla będzie lepiej wsadzić, łatwiej dostępny, po za tym mam ropę po 4 zł, a teraz jeszcze gwint chcę założyć to wygodniej będzie dieslem latać.