Ciągle świecące kontrolki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Jestem posiadaczem Golfa IV 1.6 16V, mam problem z ciągle świecącymi kontrolkami EPC oraz świeci mi się na żółto kontrolka oleju. Po dolaniu oleju kontrolka dalej się świeci a EPC nie mam pojęcia od czego może zależeć. Proszę o pomoc!
Re: Ciągle świecące kontrolki
lalta pisze:Witam. Jestem posiadaczem Golfa IV 1.6 16V, mam problem z ciągle świecącymi kontrolkami EPC oraz świeci mi się na żółto kontrolka oleju. Po dolaniu oleju kontrolka dalej się świeci a EPC nie mam pojęcia od czego może zależeć. Proszę o pomoc!
Nie odkryje Ameryki, ale napiszę, że bez podpięcia pod kompa. to wróżenie z fusów. Kontrolka żółta może to być- uszkodzony czujnik poziomu oleju(jest przy misce olejowej) lub instalacja, mały stan oleju lub jego "przepracowanie", albo po prostu czujnik przy masce (jak jest). Kontrolka EPC - np.jakość paliwa, czujnik nad pedałem przyspieszenia.
Tak czy inaczej trzeba podpiąć pod pompa i odczytać błędy. Z własnego doświadczenia napiszę, że kontrolka od poziomu paliwa mrugała mi na włączonym zapłonie 5 razy i gasła, vag pokazał błąd czujnika... wjazd na kanał i okazało się, że wtyczka źle łączy. Kontrolka EPC zaświeciła mi się raz na prawie pustym baku(pewnie jakieś "oparowe nieczystości) i po zatankowaniu od razu nie zgasła, ale po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu już tak.
W życiu piękne są tylko chwile
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
zobacz czy światła stopu działają... jak nie to włącznik nad pedałem hamulca do wymianylalta pisze:EPC
uszkodzony czujnik otwarcia maski znajdujący się w zamku...lub jego brak, ewentualnie problem z jego okablowaniemlalta pisze:na żółto kontrolka oleju
Panowie ja mam podobny problem. Objawiają się różnie raz od razu po przekręceniu stacyjki, a drugi podczas jazdy.
1) Przy zapalaniu nie znika kontrolka od EPC i nie chce odpalić na benzynie, a na gazie już zapala. Po zapaleniu na gazie trzyma ponad tysiąc obr/min. Problem znika po zgaszeniu silnika oraz ponownym odpaleniu już na benzynie .
2) Dziś natomiast stało mi się to podczas jazdy, a dokładnie przy hamowaniu na leżącym policjancie . Wyskoczyła kontrolka EPC obroty wskoczyły na ponad tysiąc , po zgaszeniu znowu jest ok.
Co to może być ?
1) Przy zapalaniu nie znika kontrolka od EPC i nie chce odpalić na benzynie, a na gazie już zapala. Po zapaleniu na gazie trzyma ponad tysiąc obr/min. Problem znika po zgaszeniu silnika oraz ponownym odpaleniu już na benzynie .
2) Dziś natomiast stało mi się to podczas jazdy, a dokładnie przy hamowaniu na leżącym policjancie . Wyskoczyła kontrolka EPC obroty wskoczyły na ponad tysiąc , po zgaszeniu znowu jest ok.
Co to może być ?