Termostat w silniku APF

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Madman59
Nowicjusz
Nowicjusz

Termostat w silniku APF

Post autor: Madman59 » wt lip 02, 2013 22:44

Witam,
Jak w tytule, silnik 1,6sr APF, a więc parę rzeczy inaczej niż w innych silnikach. Termostat oczywiście też inny i do tego ori jest drogi :( Od jakiegoś czasu zauważyłem małe ubytki cieczy i zacząłem szukać przyczyny. Okazało się, że cieknie na łączeniu obudowy termostatu. Sam termostat jest dobry. Moje pytanie brzmi. Co z tym zrobić ? Silikon ? Jak się nie mylę, to jest tam uszczelka, więc jeżeli to jej wina, to czy jest taka ori do dostania ? Staje się powoli to uciążliwe, a jak już zaczęło, to tylko będzie gorzej :( Pozdrawiam :)

W życiu piękne są tylko chwile

kovisoy
Mały gagatek
Mały gagatek

Termostat w silniku APF

Post autor: kovisoy » pt lip 05, 2013 19:11

witam

Polecam stronę - http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_222.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; - gdzie bardzo dokładnie jest opisany i zilustrowany układ chłodzenia
silnika APF . Faktycznie jest dośc rozbudowany i posiada tkzw grzałkę sterowaną bezpośrenio przez kompa,ale dzięki temu rozwiązaniu silnik
szybciej się nagrzewa a układ chłodzenia jest monitorowany przez kompa i dobieranana optymalna temperatura przy okreslonym obciążeniu.
Istotne jest miejsce przecieku ponieważ termostat wkręcany jest do całego modułu dwoma śrubami.
Wymieniałem termostat i odnośnie uszczelki moge z własnego doświadczenia napisać że sprawia ona wrazenie zintegrowanej z termostatem ,wiec
wydaje mi się że osobno raczej nie do dostania .Odnośnie termostatu [jeśli nie bedzie innego wyjścia ]to tylko oryginał firmy BEHR
np .tutaj - http://motoplatforma.com/index.php?d=produkt&id=2751" onclick="window.open(this.href);return false; -- który gwarantuje bezproblemową eksploatację

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”