Zwracam się z prośbą o pomoc drodzy Forumowicze.
Z mojego Golfa mk2 cieknie olej z silnika.
Zauważyłem to 2 dni temu kiedy pod moim autem pojawiła się dosyć spora plama.
Na początku myslałem, że to spod korka wyciska olej bo było mokro naokoło niego (ale uszczelniłem go i jest suchutko od 2 dni)
Jednak silnik jest dalej mokry z oleju (cała lewa strona, olej zbiera się na misie olejowej skąd kapie na ziemię)
Dzisiaj zlokalizowałem wyciek.
Silnik to 1.3 na gaźniku. Patrząc od przodu samochodu mamy pokrywę u góry wraz z korkiem wlewu oleju. Zaraz za tą pokrywą, z tyłu, troszkę niżej są świece oraz 4 rury (są one połączone- czyli mamy tak jakby 2 pary) które wchodzą do bloku silnika.
wyciek zlokalizowałem w miejscu gdzie 2 lewe (patrząc od przodu) złączone rury wchodzą do silnika z tym, że olej cieknie tylko spod tej pierwszej rury, spod drugiej nie cieknie Prawa strona suchutka czyli spod prawej pary nic nie cieknie.
Teraz pytanie: jak się fachowo nazywa to łączenie, jakie cześci się w tym miejscu ze sobą łączą (nazwa tych rur i część silnika)
Jak nazywa się uszczelka, bo na pewno jakaś tam jest. Kupie od razu dwie na dwie rury w parze.
I mam pytanie odnośnie wymiany tego. Jestem n00bem jeśli chodzi o mechanikę, dopiero się uczę, to mój pierwszy samochód i chciałbym zapytać czy będzie jakiś problem z wymianą tego. Czy wystarczy odkręcić i rura sama odejdzie czy trzeba rozbierać więcej aby tego dokonać. Nie chciałbym do mechanika specjalnie z autem targać (nie wspominam o tym, że nie znam żadnego w Zabrzu godnego zaufania), a na pewno się czegoś nauczę robiąc to sam. Do pomocy będę miał w razie czego ojca (gdyby trzebabyło więcej siły

Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc.
Aha i jeszcze jedno - olej wyciska tylko przy włączonym silniku.
edit:
po udanej wymianie uszczelek oczywiście wymiana oleju bo tego za wiele nie zostało w silniku.