MK 3 dudnienie na wciśniętym sprzegle HELP !!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Kossof
Nowicjusz
Nowicjusz

MK 3 dudnienie na wciśniętym sprzegle HELP !!!

Post autor: Kossof » śr sty 12, 2005 21:03

Witam. I Proszę o podpowiedź Please :) !!!
Jak wcisnę sprzęgło w swoim MK3 1.9 tdi i dodam gazu tak do 2 tyś to gdy spadają obroty słyszę z silnika takie głuche du du du du dudnienie ?
Oczywiście rzecz sie dzieje na luzie. jak dodam gazu bez sprzegła to prawie nie słychać, ale tez jakby jest. Natomiast ze wciśniętym sprzęgłem bardzo wyraźnie.
I jeszcze w sumie jak tak ruszam i mam około 1100 obrotów lub gdy wolno sie toczę na 2 przy obrotach około 1000 to słyszę trochę jakby takie jęczenie, chrobotanie czy coś takiego... Wymieniłem juz chyba z dwie poduszki pod silnikiem bez potrzeby bo nic sie nie zmieniło.... A teraz doszło jeszcze to dudnienie.
Co to może być sprzegło było robione 50 tyś km temu.. Czy juz coś cholera wzieła ? Docisk, łożysko oporowe czy co ? Bardzo proszę o pomoc może juz ktos miał takie problemy i wie co jest grane ?

Pozdrawiam.

Ari

Post autor: Ari » czw sty 13, 2005 00:47

Na moje oko to wyglada na docisk bo lozysko raczej by szumialo po wcisnieciu sprzegielka.

Kossof
Nowicjusz
Nowicjusz

cd

Post autor: Kossof » sob sty 15, 2005 00:04

No i dla świętego spokoju wymieniłem ostatnią tylnią lewą poduszkę. Sytuacja się nie zmieniła. Podczas ruszania w przedziale 100 -1200 obrotów słyszę dziwny dźwięk. Jakby chrobotanie... nasila się gdy jadę pod górę. No zupełnie tak jakby silnik dudnił o ramę, ale to opcja została juz wyeliminowana. To pewnie coś ze sprzęgłem. Chodzi niby dobrze, nie ślizga się itd. Ale te odgłosy się nasilają. I jeszcze to dudnienie. Jest tak gdy trzymam cały czas 2tys obr. jest cicho gdy wcisnę sprzegło słyszę takie du du du du dudnienie. Powiedzcie moi drodzy co to za franca. Gdzieś czytałem, że to skrzynia biegów ? ?? Ojej już mam tego dość. czy naprawdę mam rozbierać sprzęgło ? A jak rozbiorę i nic ciekawego nie zobaczę. Było robione 50 tyś temu :(((( Czy nikt nie ma pomysłu co to jest ??? Tłumik też raczej nie :(

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » sob sty 15, 2005 00:08

rozbierz sprzegło zapewne wypadła lub pekla taka malutka sprezynka z tarczy

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

Awatar użytkownika
briano
Kozak
Kozak
Kontakt:

Re: MK 3 dudnienie na wciśniętym sprzegle HELP !!!

Post autor: briano » sob sty 15, 2005 18:25

Ja bym obstawił łożysko przy sprzęgle , ono też ma prawo stukać jak jest już mocno zużyte

Kossof
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kossof » sob sty 15, 2005 21:28

No tak tylko waśnie mi powiedział jeden mechanik, że w tarczy sprzęgła w silniku 1 Z nie ma takich spręzynek. Że są one w kole zamachowym. I może tam poleciały. A łozysko to raczej by wyło jak wciskam sprzęgło. Ech trzeba rozebrać i obejrzeć...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”