rura, kanał powietrzny w ARL

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wron
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wron » wt lut 19, 2013 22:51

Do czego dokładnie jest ta rura widoczna na foto? W słabszym silniku takim jak np. AXR jej nie widziałem.
Zauważyłem że rura ta wchodzi w spoiler zderzaka, ale tam nie ma żadnego otworu. Jest on zaślepiony, więc jak to działa bo nie rozumiem?

Obrazek

Awatar użytkownika
pawel1987
TDI POWER
TDI POWER
Kontakt:

Post autor: pawel1987 » wt lut 19, 2013 23:21

Etka nazywa to tylko kanałem powietrznym, ale występującym tylko w ARL-u z 4motion. Pewnie ma to związek ze skrzynią... Może ktoś wie więcej. Sam jestem ciekawy :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » śr lut 20, 2013 00:59

Z pewnością nie chodzi o dolny spojler zderzaka przedniego tylko o zderzak przedni a tam zamiast otwartego wlotu masz zaślepioną kratkę wlotu powietrza to znaczy, że ktoś założył złą i trzeba założyć kratkę z otworami (w silnikach benzynowych czy zwykłych TDI lewa kratka jest zaślepiona więc szukaj z otworami) bo na darmo nikt tam dolotu powietrza nie doprowadził.

Obrazek

Awatar użytkownika
pawel1987
TDI POWER
TDI POWER
Kontakt:

Post autor: pawel1987 » śr lut 20, 2013 15:57

Sztomel, A ja bym właśnie powiedział, że ten kanał wchodzi w dokładkę ARL/V6 a nie w zderzak. Jest nawet (po prawej stronie) dziura w tej dokładce.

Obrazek

wron
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wron » śr lut 20, 2013 19:03

Sztomel pisze:Z pewnością nie chodzi o dolny spojler zderzaka przedniego tylko o zderzak przedni a tam zamiast otwartego wlotu masz zaślepioną kratkę wlotu powietrza to znaczy, że ktoś założył złą i trzeba założyć kratkę z otworami
na pewno kratkę mam właściwą bo sprawdziłem w etce po numerze i się zgadza (1J0853665C - Diesel 110KW). Poza tym do tej kratki nie ma szans żeby ta rura dochodziła bo jest za krótka i zbyt sztywna żeby ja tak wygiąć do góry, więc zdecydowanie odpada.
Pasuje idealnie w wypust spoilera tylko czemu jest on zaślepiony?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KoMaR245
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KoMaR245 » śr lut 20, 2013 19:43

wytnij zaślepkę i wszystko gra

wron
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wron » śr lut 20, 2013 20:45

dobra, chyba wszystko już wiem. z historii napraw wynika ze dokładka była wymieniana w ASO. W etce przy tej dokladce jest napisane: SPOILER - DOPASOWAĆ SAMODZIELNIE. Czyli można się domyślać że chodzi tu o samodzielne wycięcie tego kanału. Pytanie czemu nie zrobili tego od razu panowie fachowcy z aso? :bajer:

Awatar użytkownika
KoMaR245
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KoMaR245 » śr lut 20, 2013 20:51

może zapomnieli ? :chytry:

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kamel » śr lut 20, 2013 21:06

Sztomel pisze:Z pewnością nie chodzi o dolny spojler zderzaka przedniego tylko o zderzak przedni a tam zamiast otwartego wlotu masz zaślepioną kratkę wlotu powietrza to znaczy, że ktoś założył złą i trzeba założyć kratkę z otworami (w silnikach benzynowych czy zwykłych TDI lewa kratka jest zaślepiona więc szukaj z otworami) bo na darmo nikt tam dolotu powietrza nie doprowadził.
Sztomel tak jak zostało już napisane, ten kanał powietrzny podpinany jest do dokładki zderzaka.
Jest to chłodzenie skrzyni biegów.
Jeśli chodzi o kratki w zderzaku to pełne występowały w autach bez doładowania, a z otworami w autach, w których był montowany IC i poprzez kratkę docierało do niego powietrze.
wron pisze: Pytanie czemu nie zrobili tego od razu panowie fachowcy z aso?
Bo to tacy fachowcy :bigok:
Wytnij tą zaślepkę i będzie wszystko jak w ori :bigok:

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

wron
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wron » śr lut 20, 2013 21:27

to już wszystko wiemy :bigok:
dokladka została wymieniona w 2008r. Wyglada na to ze przez kilka lat skrzynia nie miała dostatecznego chłodzenia przez niedbałość serwisantów z aso :/
szkoda słów.

szczyku

Odp: Re: rura, kanał powietrzny w ARL

Post autor: szczyku » śr lut 20, 2013 21:47

ile kosztuje ten kanal powietrzny w aso?

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kamel » śr lut 20, 2013 22:28

szczyku pisze:ile kosztuje ten kanal powietrzny w aso?
szczyku strona lewa ok. 92zł (1J0 825 319), strona prawa ok. 120zł (1J0 825 320).
Do prawego jest jeszcze druga część ok. 120zł (1J0 825 324) i uchwyt ok. 20zł (1J0 825 266).
W sumie są 3 elementy, lewy zapodający powietrze od razu na skrzynię i prawy z dodatkowym tunelem.
No i oczywiście do tego wszystkiego potrzebne są boczne osłony silnika z otworami na te kanały.

Elementy 5-8:
Obrazek

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

szczyku

Re: rura, kanał powietrzny w ARL

Post autor: szczyku » czw lut 21, 2013 22:17

Kamel pisze:
szczyku pisze:ile kosztuje ten kanal powietrzny w aso?
szczyku strona lewa ok. 92zł (1J0 825 319), strona prawa ok. 120zł (1J0 825 320).
Do prawego jest jeszcze druga część ok. 120zł (1J0 825 324) i uchwyt ok. 20zł (1J0 825 266).
W sumie są 3 elementy, lewy zapodający powietrze od razu na skrzynię i prawy z dodatkowym tunelem.
No i oczywiście do tego wszystkiego potrzebne są boczne osłony silnika z otworami na te kanały.

Elementy 5-8:
Obrazek
:pub: mi chodzi tylko o elementy na skrzynie, przyda się (po chipie) lepsze chłodzenie tego automatu :jezor:
Kamel pisze:prawy z dodatkowym tunelem
a ten po co?

Awatar użytkownika
xxxPALUCHxxx
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: xxxPALUCHxxx » pt lut 22, 2013 11:52

w ARLu z napedem na przednia os jest tylko otwor po stronie kierowcy / kanał powietrzny po stronie kierwcy
w ARLu z napedem 4 Motion te otwory sa z obu stron ( zarowno po stronie kierowcy jak i pasazera )

wiec jak dobrze rozumiem to ten od strony kierowcy chlodzi skrzynie biegow w FWD
a w 4 Motion jest jeszcze dodatkowy tunel ktory dodatkowo chlodzi skrzunie biegów ? :chytry:

______LET's GOLF______
Obrazek

MIGAJACA KONTROLKA AKUMULATORA / ALTERNATORA -> potrzebuje pomocy :
viewtopic.php?f=140&t=398583

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”