Szarpnięcie po porannym odpaleniu na sprzęgle
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam koledzy. Mam mały problem z Moim Golfikiem II 1.3 NZ z 1990 roku. Otóż po porannym odpaleniu z wciśnietym sprzęgłem i puszczeniu sprzęgła gdy silnik już pracuje, następuje takie delikatne szarpnięcie i obroty delikatnie spadają, po chwili jest ok.W ciągu dnia gdy autko krócej postoi nie ma takiego problemu. Czym to może być spowodowane? dodam że sprzęgło nie daje żadnych objawów zużycia. Czy ktoś z was ma lub miał podobny problem? Pozdrawiam
- kurczepieczone
- Ma gadane
Czy to się dzieje przy niskich temperaturach? Może olej w skrzyni gęsty?
-
- Mały gagatek
Re: Szarpnięcie po porannym odpaleniu na sprzęgle
Tak kolego, najbardziej jest to odczuwalne przy nizszych temperaturach. Zauważyłem też jeszcze jedno. Gdy zostawie samochód na noc na biegu(1), to rano gdy chce włączyc luz, musze użyć większej siły(lekko szarpnąć) by to zrobić. Co to może być?kurczepieczone pisze:Czy to się dzieje przy niskich temperaturach? Może olej w skrzyni gęsty?
- kurczepieczone
- Ma gadane
Stawiałbym na olej w skrzyni biegów. Napisz jeszcze, czy w cieplejsze dni problemu nie było?
-
- Mały gagatek
Re: Szarpnięcie po porannym odpaleniu na sprzęgle
W cieplejsze dni baardzo rzadko można było to odczuć. I były to dużo mniejsze szarpnięcia.kurczepieczone pisze:Stawiałbym na olej w skrzyni biegów. Napisz jeszcze, czy w cieplejsze dni problemu nie było?
- kurczepieczone
- Ma gadane
W pierwszej kolejności zmień olej. Oby pomogło, bo jeśli nie, to prawdopodobnie coś się zaciera wewnątrz skrzyni.