Kupiłem niedawno głośniki PYLE model PLG3,2 z serii yellow.
Sprawa ma sie nastepujaco:
Podlaczono je pod radio Panasonic o mocy 4x45, jako jedyne glosniki. Z poczatku graly czysto , jednak po okolo 3 tygodniach lewy glosnik zaczal harczec po dluzszym czasie sluchania muzyki. Obecnie nie dosc , ze charczy od razu , to jeszcze zaczal halasowac prawy
Na głosniki mam 2 lata gwarancji , wiec na pewno je odesle..
Jednak chcialem wiedziec, czy glosne (oczywiscie w granicach normy) sluchanie muzyki moze zniszczyc tak kolejne glosniki? A moze wybralem nieprawidlowe?? Ich moc RMS to 60 Wat, 120 w maxymalna. Impedencja 4 Ohmy, Czestotliwosc 100-200 Khz.. Wydawalo mi sie, ze wydajac 100zl na tak male glosniki beda troche dluzej graly, tym bardziej , ze firma kojarzyla mi sie z solidnymi wyrobami....
Powiedzcie mi jeszcze jak zabrac sie do sciagania maskownic tak aby nic nie uszkodzic przy wyciaganiu glosnikow... No i poradzcie co robic... Wziac jeszcze raz te same (Naprawa , wymiana w ramach gwarancji) , czy postarac sie zwrocic je i doplacic do innych w tym wymiarze , ktore troche dluzej wytrzymaja (87mm)...
Z gory dzieki za odpowiedzi
[ Dodano: Pią Maj 12, 2006 18:28 ]
http://www.allegro.pl/item103385000_now ... pyle_.html
Dokladnie te glosniki, od tego sprzedawcy
Wada głosnikow??
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
87mm to w praktyce średnica głośnika średniotonowego a ty zasilasz ich radiem i napewno podbijasz bas by było go coś słychać a wtedy taka mała membrana lata jak głupia (bardzo wychyla się) i obrywają się druty doprowadzające sygnał do głośnika wysokotonowego i nic na to nie poradzsz lepszej firmy głośnik pogra tylko nieco dłużej.
Jeżeli chcesz koniecznie zostać przy takich małych głośnikach to kup takie które mają doprowadzenia do wysokotonowego głośnika nie w membranie ale przez wiercony magnes lub kup jednodrożne (na wysokich dużo nie stracisz bo 87mm głośniki dobrze je przenoszą).
Jeżeli chcesz koniecznie zostać przy takich małych głośnikach to kup takie które mają doprowadzenia do wysokotonowego głośnika nie w membranie ale przez wiercony magnes lub kup jednodrożne (na wysokich dużo nie stracisz bo 87mm głośniki dobrze je przenoszą).
czyli zwykły jednodrożny zagra lepiej w tej konfiguracji?? (jako pojedynczy glosnik)
Czy cos zmieni jesli do takich samych , ale nowych glosnikow 87mm dolacze jakies 13 , 16 w drzwi , albo polke? Czy wtedy tez poleca w try-miga??
[ Dodano: Sob Maj 13, 2006 13:09 ]
Powiedzcie mi jeszcze jak sciagnac maskownice z deski , zeby nic nie polamac.
Czy cos zmieni jesli do takich samych , ale nowych glosnikow 87mm dolacze jakies 13 , 16 w drzwi , albo polke? Czy wtedy tez poleca w try-miga??
[ Dodano: Sob Maj 13, 2006 13:09 ]
Powiedzcie mi jeszcze jak sciagnac maskownice z deski , zeby nic nie polamac.