Witam,
czy ktoś się orientuje ile mm można zdjąć z głowicy w silniku 1.8 JH ??. interesuje orientacyjna maksymalna grubość, tak by podniesc kompresje, ale wiadomo żeby zawory nie spotkaly się z tlokiem. Nie rozbierałem nigdy JH i nie iwem czytam tloki maja podcięcia na zawory ??, nie wiem też czy można sobie pozwolić na splanowanie 2 lub 3mm.
o zaplon się nie martwie, autko pracuje tylko na LPG.
Planowanie głowicy 1.8 JH
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
planowanie głowicy 1.8 JH
wg mojej serwisówki mimimalnie 132.6 mm wysokość głowicy dla każdego 1.8, konkretnych danych do JH nie znalazłem, większe planowanie wymagałoby grubszej uszczelki i tu już konkretnie nie wiem czy są takie dostępne, chyba są, są też firmy które robią je na zamówienie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: planowanie głowicy 1.8 JH
Cycu86 pisze:Witam,
czy ktoś się orientuje ile mm można zdjąć z głowicy w silniku 1.8 JH ??. interesuje orientacyjna maksymalna grubość, tak by podniesc kompresje, ale wiadomo żeby zawory nie spotkaly się z tlokiem. Nie rozbierałem nigdy JH i nie iwem czytam tloki maja podcięcia na zawory ??, nie wiem też czy można sobie pozwolić na splanowanie 2 lub 3mm.
o zaplon się nie martwie, autko pracuje tylko na LPG.
seryjne tłoki w 8V nigdy nie miały podciecia na tłoki,
JH stopien sprezania 8,5:1.
ja w swoim scirocco zmieniłem tłoki na takie z 1.8 ABS gdzie stopien sprezania jest 10:1, bez zbędnego planowania głowicy o 2-3mm. Do tego załozylem o głowicy większe zawory z 2.0 zrobiłem porting i coś nawet z tego wyszło.
planowanie głowicy 1.8 JH
no tak, ale tlokow nie mam, i nie chce kupować, bo frezera mam generlanie za darmo a zdjęcie glowy dla mnie to nie problem.
wiec wolal bym dporężyć drania ile si,ę da planujac glowice, tylko wlasnie czy 3mm to duzo ?? czy można jeszce więcej
wiec wolal bym dporężyć drania ile si,ę da planujac glowice, tylko wlasnie czy 3mm to duzo ?? czy można jeszce więcej
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: planowanie głowicy 1.8 JH
i tak zrobisz jak chesz, generalnie tak mocne planowanie głowicey to nie jest profesjonalne podejscie do tematu, to jest amatorszczyzna, która tak czy siak skończy sie wyrzuceniem głowicy na śmietnik i problemami z uszczelką pod głowicą z biegiem uzytkowania,Cycu86 pisze:no tak, ale tlokow nie mam, i nie chce kupować, bo frezera mam generlanie za darmo a zdjęcie glowy dla mnie to nie problem.
chyba ze potraktujmy to jako twój eksperyment naukowy> ja takich eksperymentów nie robiłem ale widziałem u innych czym sie zakończyły. ale z chęcią poznam koncowy efekt .
Planowanie głowicy 1.8 JH
dobrze napisałeś, to ma być eksperyment, nie zależy mi na tym silniku
pozdrawiam
pozdrawiam