Witam, chciałem do swojego TD zamontować licznik z obrotkiem, ale po podłączeniu nie działa obrotek. Mam już dwa liczniki i w oby dwóch nie działają obrotomierze.
Instalacja na jedną kostkę. W alternatorze mam złącze W.
Czy da się zmierzyć miernikiem jakoś czy złącze W przesyła dobre napięcie/opór (właśnie nawet nie wiem co bo średnio na elektryce się znam)
A i czy mógłbym ewentualnie gdyby alternator był dobry posłać przewód od razu ze złącza W i wpiąć go bezpośrednio do kostki pod licznik ?
Macie jakieś pomysły co może być nie tak ?
licznik z obrotomierzem diesel
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Można mierzyć ale wartość częstotliwość czego większość normalnych mierników nie ma plus napięcie wychodzące.
Możesz tak zrobić. Albo sprawdzić kabel od alternatora i we wtyczce licznika. Może gdzieś po drodze nie łączy.Pawel_O pisze:A i czy mógłbym ewentualnie gdyby alternator był dobry posłać przewód od razu ze złącza W i wpiąć go bezpośrednio do kostki pod licznik ?
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Alternatory tamtych lat to "żadna filozofia": trzy uzwojenia kilka diod... I właśnie z tych faz, sprzed diod wzbudzenia bierze sygnał styk W. Wystarczy więc dowolna żaróweczka kilka watów mocy (od pozycji powiedzmy) by sprawdzić czy "coś" wychodzi. Jeśli wychodzi, to wychodzi "dobre", bo nie ma się co zepsuć - nawet przecież nie diody!
Problemem może być dylemat czy licznik(i) jest (są) od Diesla, bo te benzynowe zasilone wprost ze styku W - działać nie będą.
Problemem może być dylemat czy licznik(i) jest (są) od Diesla, bo te benzynowe zasilone wprost ze styku W - działać nie będą.
problem w końcu rozwiązany. Podłączyłem na krótko i działało więc poszukałem na przewodach i się okazało że w jednym miejscu kabel bym zaśniedziały.
Teraz wszystko śmiga więc temat można zamknąć
Teraz wszystko śmiga więc temat można zamknąć