[AFN]Problem z doborem obudowy pompy wody

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

hanys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: hanys » sob cze 16, 2012 22:31

Witam
Mam następujący problem.W Ibizie zmarł mi silnik Afn więc kupiłem na podmianę Afn-a z Audi A4 z niskim przebiegiem.Wiadomo kolektory turbo węże przekładka bo tylko blok głowica i wtryski są takie same.Dodam że nowy silnik kupiłem bez pompy wody i jej obudowy .Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że moja obudowa z Ibizy nie pasuje do nowego silnika ale ok to Audi wiec może jest inna.Okazało się że obudowy pompy wody z Audi też nie pasują i mam jakiś nietypowy blok.Pytanie czy spotkał się ktoś z czymś takim.W etce nic nie mogę znależć.Miałem już 4 obudowy i nic.Czy ktoś może sprawdzić po numerze silnika sprawdzić jaki numer ubudowy musze mieć.Nowy silnik pochodzi z Audi A4 z 98 roku numer na silniku AFN075475 a dla poglądu dołączam fotki jakie są różnice foto pierwsze blok drugie ori pompa z Ibizy a takie są same są w Audi, poprostu dolne śruby mocujące obudowy są jakby odwrócone. Obrazek
Obrazek
Pozdro i dzięki za pomoc

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » ndz cze 17, 2012 13:42

faktycznie jest to dziwne bo obudowa pompy od audi ma takie mocowanie jak Twoja a tu jest odwrotnie

hanys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: [AFN]Problem z doborem obudowy pompy wody

Post autor: hanys » ndz cze 17, 2012 21:05

Problem chyba znaleziony ,to jest blok AHU mimo że numer nabity AFN ,z tego co wyczytałem na forum bloki z AHU,AFN i 1Z są te same a jednak nie bo sprawdziłem na allegro kilkadziesiąt ofert gołych motorów i są różnice takie jak u mnie ale bez żadnych reguł raz AHU jak u mnie w nowym AFN a raz jak w starym,a etka podaje taki sam numer na wszystkie obudowy zarówno AHU jak i AFN więc już jestem całkiem głupi. :banghead:

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » pn cze 18, 2012 08:18

hanys, katalog normalnie podaje rozne obudowy i pompy wiec nie powinienes miec problemu z doborem
na przykładzie HEPU w sklep.intercars.com.pl sobie dobirzesz

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

hanys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: hanys » pn cze 18, 2012 23:59

Dobra już wiem o co chodzi ,na tych blokach obudowa pompy wody zintegrowana jest z łapą alternatora napinaczem itp. więc mogłem sobie szukać obudowy pompy :banghead:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”