Po włączeniu klimatyzacji obroty spadają do 300-400

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

przemaas85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: przemaas85 » wt maja 22, 2012 22:22

Witam, mam następujący problem:

miesiąc temu kupiłem golfa IV 1.4 16V, wszystko działało idealnie do czasu spadku obrotów po włączeniu klimy, wtedy obroty spadają do 300-400 a czasami nawet zgaśnie. Na forum doczytałem że wymycie i ponowna adaptacja przepustnicy powinna pomóc, tak tez uczyniłem i nie pomogło. Został podłączony do vaga i nic nie wykazało (wszystko świetnie pracuje). Najlepsza zagadka jest w tym że jak jest silnik zimny i włączę klimę to działa idealnie ale po złapaniu temperatury 90 stopni, i włączę klimę wtedy spadają te cholerne obroty. Przewody i świece wymienione na nowe, ciśnienie sprężania w normie. Odwiedziłem 3 serwisy, zapłaciłem dużo kasy ale nadal żaden z mechaników nie wie co mu dolega. Dodam jeszcze że z odmy wypluł trochę oleju i miałem filtr powietrza w oleju. Powoli żałuje zakupu auta tej marki... Proszę o pomoc, co mogę jeszcze sprawdzić aby wykryć tą usterkę, lub polecić świetnego mechanika z Torunia.

Awatar użytkownika
LoLs
Forum Master
Forum Master
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: LoLs » śr maja 23, 2012 00:21

obroty zawsze spadną jak załączysz klimę , dlatego jest od przekaźnika klimy kabel do sterownika silnia żeby te obroty zwiększyć , a nie masz tak ze jak zimny to pracuje na większych obrotach niż jak się zagrzeje ?? może korkowiec niskich obrotów już kuleje , chyba ze by spróbować VCDS obroty podnieść bo w TDI się da a w benzynie nie próbowałem jeszcze

[URL=https://meettomy.site]Sexy Womans in your town[/URL]

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » śr maja 23, 2012 07:23

Tu nie ma krokowca , wszystkim steruje przepustnica i ECU, masz przepustnicę na linke czy juz w pełni elektroniczną?

przemaas85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: przemaas85 » śr maja 23, 2012 10:50

Przepustnica jest na lince. Obroty po włączeniu klimy nigdy tak nie spadały, wręcz się dusi.Dziś doszła nowa zagadka, ponieważ jak już jest ciepły włączę klimę obroty spadają, jednak jak delikatnie musknę pedał gazu obroty wracają do normy i utrzymuje je. Słyszałem że jest jakiś czujnik położenia pedału gazu, nie wiem tylko co on może mieć wspólnego z tym. Pomocy!!!

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Re: Po włączeniu klimatyzacji obroty spadają do 300-400

Post autor: PinkFloyd » śr maja 23, 2012 11:11

przemaas85 pisze:Przepustnica jest na lince. Obroty po włączeniu klimy nigdy tak nie spadały, wręcz się dusi.Dziś doszła nowa zagadka, ponieważ jak już jest ciepły włączę klimę obroty spadają, jednak jak delikatnie musknę pedał gazu obroty wracają do normy i utrzymuje je. Słyszałem że jest jakiś czujnik położenia pedału gazu, nie wiem tylko co on może mieć wspólnego z tym. Pomocy!!!
predzej czujnik położenia przepustnicy , u mnie było w 1.4 16V w A2 podobne silniki, ze po właczeniu klimy za bardzo sie podnosiły, nawalił potencjometr przepustnicy i musiałem kupic nową, w czasie jazdy jak szybko zmieniałem biegi po dodaniu gazy było pusto a czasami dobrze. Podmieniłem przepustnice od kolegi z Polo i było ok wiec kupiłem nowaliście przepustnice vagiem?

przemaas85
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: przemaas85 » śr maja 23, 2012 21:37

Nie mam drugiej przepustnicy na podmiankę, a kupić używkę i tylko sprawdzić czy taka rzecz się dzieje. Podłączyłem do vaga i nie wykryło ani jednego błędu nawet na przepustnicy, wręcz pokazuje spalanie w normie. Spróbuje skombinować sobie jaką przepustnicę na test.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”